Groenhove in Torhout deels erkend als natuurreservaat

Het heideveldje langs de Wallebosdreef in Groenhove: erkend als natuurreservaat. © JS
Johan Sabbe

De Vlaamse Regering heeft een deel van Groenhove in Torhout officieel als natuurreservaat erkend. Het gaat over een aantal bospercelen binnen een goedgekeurd gebied én over het zogenoemde heideveldje, dat eigendom van de stad is, maar door de lokale afdeling van Natuurpunt wordt beheerd.

Eigenlijk betreft het twee heideveldjes, met name eentje langs weerszijden van de Wallebosdreef, die zich in het verlengde van de Torendreef bevindt. Al vele jaren voert Natuurpunt Torhout er geregeld met vrijwilligers werkzaamheden uit.

Clausule toegevoegd aan beheersovereenkomst

“Aangezien het heideveldje wordt beheerd door Natuurpunt en er hiervoor een beheersovereenkomst werd opgemaakt tussen de stad en die vereniging – daterend van oktober 2015 – dienen we nu een clausule aan de tekst toe te voegen”, legde schepen van Natuur Elsie Desmet (CD&V) maandagavond aan de gemeenteraad uit. “In die clausule geven we aan de beheerder, met name Natuurpunt Beheer uit Mechelen, de toelating om de gronden te laten erkennen als natuurreservaat, zoals voorzien in de wet van 21 oktober 1997. Die erkenning vestigt een erfdienstbaarheid tot algemeen nut op het terrein: voor duurzaam gebruik en langdurig beheer.”

De gemeenteraad keurde de clausule unaniem goed. Bij het heideveldje bevindt er zich een amfibieënpoel met onder meer zeldzame vinpootsalamanders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier