Groengebied De Noordkaai kreunt onder de vernielingen en zelfs brandstichting

Natuurpuntleden Marc Watteyne, Lieve Pottelancie, Jozef Bousse en Pierre Vanooteghem bij het insectenhotel aan de ingang van het domein. © CB
Redactie KW

Sinds de lockdown is het aantal vandalenstreken in het groengebied De Noordkaai toegenomen. “De laatste tijd is het erg geworden. Het recente vernielen van een schuilhut en de diefstal van een wildcamera zijn een triest dieptepunt”, zucht voorzitter Jozef Bousse van Natuurpunt De Leiemeersen.

Groengebied De Noordkaai, een oase van groen en rust, ligt op een goeie boogscheut van de Waalvest en de drukte van het stadscentrum. Tijdens de voorbije lockdown won deze groene parel aan populariteit bij wandelaars en gezinnen op zoek naar gezonde boslucht. In het zog van de natuurliefhebbers vinden helaas ook vandalen de weg hierheen. Het voorste gedeelte van het domein met wandelpaadjes is open voor het publiek. Achteraan ligt een afgesloten reservaat, dat enkel tijdens begeleide wandelingen toegankelijk is. Net daar vonden de afgelopen tijd de ergste vandalenstreken plaats. Het reservaat is nochtans afgesloten met een poort en een kastanjehouten schutting. Maar voor een kwaadwillig onverlaat is het een koud kunstje om die nauwelijks anderhalve meter hoge hindernis te nemen.

Pierre Vanooteghem, conservator van het groengebied, zag de situatie de afgelopen weken escaleren. “We hebben in het reservaat een houten schuilhut staan. Daar kunnen we tijdens beheerswerken en maaibeurten schuilen voor de regen of even pauzeren op een bankje. Onverlaten hebben met bruut geweld het dak van de constructie gerukt en kieperden ook een en ander in de lagergelegen meers.”

“Al kort na de opening werd hier een illegale barbecue gehouden”

Ook een wildcamera kwam in het vizier van de vernielers. “Die zat in een metalen houder, die met een stevig slot rond een boomstam bevestigd was. “De camera is gestolen, enkel de opengewrikte houder en het slot zijn als stille getuigen achtergebleven.”

Autoradiator

Het groengebied aan de Noordkaai is ongeveer veertien hectare groot en is eigendom van de Vlaamse Waterweg nv. Het kwam er na de rechttrekking van de Leie in de jaren 70. Het gebied werd opgespoten met baggerspecie en omvat stukken oude Leiearm. De helft van het gebied wordt beheerd door Natuurpunt De Leiemeersen.In 2015 ging het domein gedeeltelijk open voor het publiek. Sindsdien worden de Natuurpuntvrijwilligers regelmatig geconfronteerd met vernielzucht. “Al kort na de opening werd hier een illegale barbecue gehouden. Informatieborden verdwijnen of worden beschadigd. Eentje werd zelfs in brand gestoken en een verbodsbord belandde in de Leie. En zopas werd nog het kippengaas van het insectenhotel aan de ingang van het domein gedeeltelijk losgetrokken”, somt Pierre Vanooteghem op. Ook De Poel, gelegen aan de overkant van de Geluwebeek en eigendom van de stad, blijft niet gespaard. “De vogelkijkwand vertoont brandsporen en geregeld wordt er van alles naar beneden gegooid, tot zelfs een autoradiator toe. Die plaats ligt helemaal uit het zicht en dus is er amper sociale controle.”

reebok

De Noordkaai is een vrij jong natuurgebied, dat zich nog volop aan het ontwikkelen is. “Nu staan er vooral wilgen en berken, maar stilaan groeien er ook meer eiken. Onze wildcamera spotte regelmatig een vos en zelfs eenmalig een reebok. Ook marters, eekhoorns en vleermuizen voelen zich hier thuis. Je kan hier zangvogels zoals de fitis, de tjiftjaf en de zwartkop horen en met een beetje geluk spot je een groene specht. De wespenorchis, kaardenbol, moerasandoorn en hopklaver zijn maar enkele van de vele planten die je hier aantreft”, vertelt Jozef Bousse.

In het reservaat rukten vandalen het dak van de schuilhut eraf.
In het reservaat rukten vandalen het dak van de schuilhut eraf.© CB

Door de beperkte toegankelijkheid en de vele uren vrijwilligerswerk krijgt het afgesloten reservaat achteraan het domein de kans om te evolueren tot een enig stukje natuur. Maar de schaarse vrijwiligers raken stilaan ontmoedigd door het aanhoudend vandalisme. “Onze mensen offeren hun vrije tijd op om wandelpaden te maaien en om de natuur te beschermen, maar ze zien hun vele werk en hun inzet voor de natuur teniet gedaan door die vandalenstreken. Het is zo al moeilijk genoeg om voldoende helpende handen te vinden.”

info: Nieuwe vrijwilligers zijn welkom en kunnen voor meer info terecht op www.natuurpuntdeleiemeersen.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier