Groene Voetafdruk voor Grondig Anders

Leden van de Milieuraad samen met leden van Grondig Anders.© Foto Kurt
Leden van de Milieuraad samen met leden van Grondig Anders.© Foto Kurt
Redactie KW

Naar jaarlijkse gewoonte werd op donderdag 24 juni de Groene Voetafdruk – de vroegere Groene Pluim – uitgereikt. De voltallige Milieuraad zette dit jaar Grondig Anders in de bloemetjes, een project dat met een gedeelde moestuin inzet op het telen van biologische groenten en fruit.

De Groene Voetafdruk wordt sinds jaar en dag uitgereikt door de Milieuraad aan personen of verenigingen die op de een of andere manier bijdragen aan het milieu van Lichtervelde. In 2020 werden de Lichterveldse imkers gelauwerd. Dit jaar viel de eer te beurt aan de collectieve moestuin van Grondig Anders. Het project zet in op biologische groenten, kruiden en fruit, voor en door de inwoners van Lichtervelde. Iedereen kan er komen helpen in de tuin, meter- of peterschap opnemen van een klein perceel, of groente- of fruitpakketten afnemen.

Zorgzame plek

“We zien de tuin als zorgzame plek waar mensen en organisaties door samen in de moestuin te werken elkaar kunnen ontmoeten. Iedereen is welkom, van jong tot oud. Wat je kan maakt niet uit, iedereen krijgt kansen om zijn sterktes te tonen ”, vertelt Annelies Demyttenaere, een van de initiatiefnemers. “We willen vooral zorgen dat mensen zich goed voelen in de tuin en hun verhaal kunnen vertellen. Samen een perkje wieden en ondertussen een babbeltje slaan kan veel deugd doen.”

Grondig Anders bestaat nu ruim twee jaar en veel mensen vonden intussen de weg naar de tuin in de Grietestraat. “Wekelijks werken een achttal mensen in de tuin en maken hem tot wat hij op vandaag is”, aldus Annelies. “Er zijn geen bazen en leidinggevenden. Iedereen kan er zijn ding doen. Wij willen een grondig andere manier van werken en leven, waarbij het ritme van mens en natuur gerespecteerd wordt en de sociale impact centraal staat.”

Korte keten

De Milieuraad kan zich duidelijk vinden in de werkwijze, want die beloont Grondig Anders dus nu met de Gouden Voetafdruk. “Het vertrekpunt bij Grondig Anders is het ecologisch moestuinieren. Er wordt niet alleen aangezet om lokaal te kopen en te consumeren, via de zogenaamde korte keten, daarnaast zijn de groenten en fruit ook allemaal biologisch geteeld”, motiveert schepen van Milieu en Klimaat Steven Bogaert (CD&V) de keuze van de milieuraad.

Grondig Anders zet daarnaast in op het sociaal engagement. Er wordt samen gewerkt en kennis uitgewisseld en dat werkt aanstekelijk om ook zelf anders te leven. Dergelijke initiatieven zijn een grote meerwaarde voor onze gemeente.” (LH)

Info: www.facebook.com/grondiganders – bart@grondiganders.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier