Groene Pluim voor tweedehandsmodezaak Valentina

Groen De Haan reikt elk voorjaar een Groene Pluim uit aan mensen of organisaties, die zich op sociaal, cultureel of ecologisch vlak inzetten voor de maatschappij of hun omgeving. Dit jaar moest de uitreiking uitgesteld worden, maar laureaat Anne Stams van tweedehandsmodezaak Valentina kreeg recent alsnog haar Groene Pluim overhandigd.

Anne Stams van Valentina ontving de Groene Pluim-award die ontworpen werd door Veerle Vansssche. © WK

“Anne vieren, zal pas kunnen wanneer het virus ons dat toelaat, maar we wilden haar in de tussentijd toch al een hart onder de riem steken in wat ook voor haar en haar sector moeilijke tijden zijn”, zegt Bruno Vandensteen, voorzitter van Groen De Haan.

Anne Stams startte haar zaak vier jaar geleden op, na een moeilijke periode. De keuze voor een tweedehandszaak lag voor de hand. “Als elke mens op aarde consumeert zoals de gemiddelde Belg, dan hebben we volgens die berekeningen 3,84 planeten nodig. Iets om bij stil te staan”, zegt Anne, die met haar zaak haar steentje wil bijdragen aan een duurzamer samenleving.

‘Tweede, derde of vierde leven’

“Als je weet dat de makers een hongerloon krijgen, afvalwater geloosd wordt en dat wat je koopt snel stuk gaat, voel je wel aan dat het gewoon niet klopt dat we kledij voor spotprijzen kunnen aankopen. Dan zorg ik er liever voor dat goede kledij nog een tweede, derde of zelfs vierde leven krijgt.”

Als je thuis ook nog kledingstukken hebt liggen die je niet meer aantrekt, kan je er bij Anne mee terecht. Zij zoekt dan uit wat nog verkocht kan worden. Niet-verkochte kledij gaat naar sociale doelen. Je vindt haar winkel in de Driftweg 136 in De Haan. De Groene Pluim-trofee werd dit jaar ontworpen door illustrator Veerle Vanassche.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.