https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Groene Pluim voor kinderopvang Pinkeltje in Wevelgem

V.l.n.r. Joe, Chloe Modaert (Groen), Ingrid Soubry en Aurore Commeine van Pinkeltje en Lien Vanderjeugt (Groen). (foto SLW)
V.l.n.r. Joe, Chloe Modaert (Groen), Ingrid Soubry en Aurore Commeine van Pinkeltje en Lien Vanderjeugt (Groen). (foto SLW)
Stefaan Lernout

Kinderopvang Pinkeltje, Samana Gullegem en De Thaise Vrienden werden dit jaar genomineerd voor de Groene Pluim. Uiteindelijk kreeg Pinkeltje de meeste stemmen van de Groenleden.

Met de Groene Pluim zet de partij Groen een persoon of organisatie die werkt aan een meer sociale, gezonde, groene en warme samenleving in de kijker. Jaarlijks kiezen de lokale Groenleden uit drie genomineerden. Dit jaar waren dat Samana Gullegem, De Thaise Vrienden en kinderopvang Pinkeltje. Die laatste haalde het en kreeg naast enkele geschenken de symbolische Groene Pluim 2021.

Bos en bakfiets

“Kinderopvang Pinkeltje biedt een ervaringsgerichte opvoeding aan en creëert tegelijkertijd een ecologisch bewustzijn bij de kinderen en hun ouders”, verklaart Lien Vanderjeugt (Groen) de keuze. “Dit alles gebeurt in afstemming met de ouders, want ontmoeting en verbinding tussen de opvang en de ouders, maar ook tussen de ouders onderling, is een sterke pijler in Pinkeltje. Ze maken optimaal gebruik van hun domein met bos, dierenpark en speelpleinen en we stellen vast dat heel wat verplaatsingen met de bakfiets worden gedaan.”

Toegankelijk voetpad

Samana Gullegem werd genomineerd omwille van de bewustmakingsactie ‘Toegankelijke voetpaden’ die nationaal en gewestelijk werd gelanceerd. “Hun actie hield in dat ze opvallende oranje lapjes breiden”, zegt Chloe Modaert (Groen). “Wanneer ze in de gemeente plaatsen zagen waar het voetpad versperd werd door voertuigen of voorwerpen, bevestigden ze zo’n oranje lap samen met een folder.” Om vlot te kunnen wandelen heb je 1,20 meter voetpad nodig. Dat geldt zeker als je met een buggy, een rolstoel of een rollator passeert, maar ook een blinde of slechtziende persoon heeft ruimte nodig.

thaise vrienden

De derde genomineerde waren De Thaise Vrienden, die al meer dan vijftien jaar geld inzamelen voor projecten in Thailand zoals de bouw van een school, aankoop van een tractor of schoolbus of de aanleg van een speelplein.

Jaarlijks organiseren ze een Thais evenement om geld in te zamelen. Vorig jaar kon dat natuurlijk niet doorgaan, maar toch schonk de vereniging naar aanleiding van de coronacrisis en de noden die ze hier ter plaatse zagen 7.500 euro aan de Wevelgemse woonzorgcentra Elckerlyc en Sint-Camillus.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.