Groendienst van Brugge druk in de weer in nasleep van storm

© PDV
Redactie KW

De werkmannen van de Brugse groendienst weten wat gedaan nu de schade van de voorbije storm wordt opgemeten. Vooral in de boomrijke villawijken nabij het Tillegembos waren ze maandag druk in de weer met het weghalen, verzagen en verhakselen van het hout van omgevallen bomen.

De medewerkers van de Brugse groendienst moeten zich maandag zeker niet vervelen. De voorbije storm heeft immers behoorlijk lelijk huis gehouden in de bossen en parken maar zeker ook in de groene woonwijken. “Wij hebben inderdaad heel wat meldingen binnen gekregen, voornamelijk voor omgewaaide en afgebroken bomen“, vertelt Jelle Devos die de werkzaamheden coördineert bij de stedelijke groendienst.

“Er zijn mensen die ons rechtstreeks contacteren maar er komen ook veel meldingen binnen via de politie. Een kleine equipe gaat dan eerst eens kijken ter plaatse wat er precies aan de hand is want de mensen die bellen zijn niet altijd even duidelijk in hun meldingen. Het is dus wel belangrijk om dit eens ter plaats goed in te schatten. Als onze mensen die komen kijken dat direct met het materiaal dat ze bij zich hebben zelf kunnen oplossen dan doet ze dat ook. Maar het kan ook zijn dat er voor de klus meer mensen nodig zijn, met zwaarder materiaal, en dan wordt er een team gestuurd dat uitgerust is voor de specifieke opdracht. Vandaag zijn er ploegen bezig bij onder meer het park Les Acacias in Sint-Andries, aan de Vaartdijkstraat (nabij het Lappersfort, red.), en deze namiddag ook nog in de Onze-Lieve-Vrouwedreef en Vogelzangdreef nabij het Tillegembos.”

Groendienst van Brugge druk in de weer in nasleep van storm
© PDV

Wij gingen zelf eens een kijkje nemen in de groene villawijken bezijden de Torhoutsesteenweg, aan de rand van het Tillegembos. Daar is de groendienst druk doende met groot materieel in en rond straten als de Onze-Lieve-Vrouwdreef en Vogelzangdreef. Een aantal grote bomen waren er over de rijweg gevallen. De getroffen zone werd voor verkeer afgesloten met een politielint. “We zijn nu bezig met in de eerste plaats de rijweg weer vrij te maken“, zegt Dries Deman, een snoeier bij de Brugse groendienst die de leiding van de actie op zich neemt.

“Vandaag maar ook gisteren natuurlijk hebben we het al erg druk gehad. Met het openbaar groen maar ook met de bomen van privé-personen. Voor noodsituaties, als de veiligheid in het gedrang komt, komen we daar immers ook tussen. Zeker in deze straten vlakbij het domein Tillegem hebben we veel werk door het groot aantal bomen. We maken dus eerst de weg vrij, onder meer met deze grote kraan hier om de grootste stukken te verwijderen. Daarna verzagen we de grote stammen. Het hout daarvan gooien we zeker niet zomaar weg. Dat wordt door de Stad Brugge gebruikt om bijvoorbeeld zitbanken van te maken. Of het wordt gebruikt voor het maken van speeltoestellen op de openbare speelpleinen. Het kleinere hout van de takken wordt hier ter plaatse verhakseld met onze hakselaar. En dat fijn gehakselde hout kan dan weer gebruikt worden voor op bepaalde paden of looppistes.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier