Groen wil kwaliteitsgarantie voor huurwoningen invoeren

Redactie KW

Oppositiepartij Groen Kortrijk trekt komende maandag met een opmerkelijk voorstel naar de gemeenteraad. De partij wil een kwaliteitsgarantie voor huurwoningen invoeren.

In praktijk wil dat zeggen dat elke verhuurder een inspecteur over de vloer zou krijgen, om te kijken of zijn pand(en) wel aan een paar basisvoorwaarden voldoen. De woningmarkt is voor mensen met een beperkt inkomen, vaak van een heel bedenkelijk niveau. “Woningen zijn soms bijna onbewoonbaar, maar de huurders durven geen woningonderzoek aanvragen, uit vrees om uit de woning gezet te worden en op straat terecht te komen”, aldus de partij.

“Daarom willen wij een kwaliteitsgarantie voor Kortrijkse huurwoningen invoeren”, zegt David Wemel, fractieleider van Groen in de gemeenteraad. “Zo kan een woning in de toekomst pas verhuurd worden als ze aan een aantal minimumstandaarden voldoet. Op een termijn van maximum tien jaar willen we alle huurwoningen aan een onderzoek onderwerpen. Wie niet voldoet, krijgt renovatiebegeleiding en een vastgelegde termijn om de woning op te knappen. Wie hardleers is, gaat eruit.” Wie uit een huis wordt gezet dat niet aan de voorwaarden voldoet, krijgt gegarandeerd een alternatief aangeboden voor de duur van de renovatie.

“In een stad met de beste woon- en renovatiebegeleiding van Vlaanderen zou een gegarandeerde minimumkwaliteit van woningen vanzelfsprekend moeten zijn”, besluit David. (AN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.