Groen wil dat stad Izegem aanbesteding nieuwe evenementenhal herziet: “Zaalruimte gekrompen naar 800 m²”

De huidige zaal ISO wordt gesloopt.© Frank Meurisse
De huidige zaal ISO wordt gesloopt.© Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Oppositiepartij Groen hekelt dat het stadsbestuur bij de bouw van de nieuwe evenementenhal maar een grote zaal van 800 m² zal voorzien.

“Vorige zomer, na een rondvraag van de stad bij de gebruikers, was er nog sprake van een hal neer te poten van 1.250 m². Dat is vergelijkbaar met de huidige zaal ISO (die gesloopt wordt en waar de nieuwe evenementenhal komt te staan, red.) , die 1.450 m² is”, zegt Groen-voorzitter Hannes Vanderstraeten. “In de huidige gunningscriteria merken we dat de zaalruimte gekrompen is naar 800 m², inclusief toogruimte en podium. Dit komt er op neer dat de nieuwe zaal de oppervlakte zal krijgen van wat we nu kennen als de ‘put’ van zaal ISO. Dit betreuren we erg, want sommige evenementen zullen niet meer in hun huidige grootorde kunnen doorgaan. Probeert u zich maar één van de beurzen of het seniorenfeest voor te stellen met die oppervlakte.”

“Eerder raakte al bekend dat doe-het-zelf-beurs Zelvegemakt en het Eerlijk Ontbijt niet meer in de zaal doorgaan. Met deze zaal maakt de stad het onmogelijk dat evenementen in dezelfde omvang en sfeer kunnen plaatsvinden en snoeien ze in de mogelijkheden van nieuwe initiatieven voor de komende vijftig jaar. Het budget voor deze zaal is door het bestuur duidelijk onderschat.”

Niet over één nacht ijs

Evenementenschepen Lisbet Bogaert (N-VA) zegt dat de stad niet over één nacht ijs ging over het beslissen van de leidraad voor de gunning. “We hebben bekeken welke evenementen er de voorbije jaren in zaal ISO doorgingen en hebben ons daarop gebaseerd voor de nieuwe zaal van 800 m²,” zegt ze. “Voor Zelvegemakt zochten we sowieso een nieuwe locatie en het seniorenfeest kunnen we mogelijk in twee keer uitsplitsen. Alle andere evenementen bleken we met gemak ook in de nieuwe infrastructuur te kunnen onderbrengen. Let wel: dit gaat om een leidraad. De ontwerpers hebben de vrijheid om vijf of tien meter van een andere ruimte te nemen en die bij de grote zaal te plaatsen als zij dat zo zien. Dat de nieuwe zaal de grootte van de huidige ‘put’ zou hebben, klopt ook niet. Die bedraagt amper 360 m²”, besluit de schepen, die vast wil houden aan het huidige budget van 2,4 miljoen euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.