Groen wil betere daklozenopvang: “Niemand verdient het om in de kou te blijven!”

Een ludieke actie moest de aandacht vestigen op daklozenopvang. © KDS
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Groen Kortrijk maakte donderdagavond met een ludieke actie duidelijk dat er volgens hen nog te veel mensen in onze stad buiten moeten slapen. Een tiental militanten, waaronder enkele gemeenteraadsleden zetten letterlijk hun tent op voor het stadhuis. Ze trotseerden daarvoor de gietende regen. “Mensen die echt dakloos zijn doen dat elke dag”, klonk het overtuigd.

“De winter is nog niet voorbij. De mensen die op straat moeten blijven slapen zijn zeer kwetsbaar en worden letterlijk in de koude gezet. Niemand verdient het om buiten in de kou te moeten verblijven. In een warme stad als Kortrijk moeten hier oplossingen voor te vinden zijn“, aldus de actievoerders.

Volgens Maarten Devos kunnen ondanks de inspanningen van het stadsbestuur nog steeds veel daklozen niet terecht in de daklozenopvang. “Ze slapen in het beste geval bij kennissen of in het slechtste geval buiten op straat. Als groene partij vinden we dat elke mens recht heeft op bed, bad en brood. Welke kwetsbaarheid die mens ook heeft. We horen gelukkig van de stad dat ook zij zien dat er meer plaats nodig is.” Stad Kortrijk stuurde inderdaad net donderdag het nieuws de wereld in dat het aantal opvangplaatsen in Kortrijk omhoog gaat van 20 naar 24 bedden per nacht.

Uitgesloten

Maar daarmee is het probleem voor Groen nog niet opgelost. “Er worden bijvoorbeeld heel wat mensen uitgesloten van opvang”, aldus Maarten. “Mensen met een verslaving bijvoorbeeld geraken er amper binnen omdat je niet onder invloed mag zijn als je je aanmeldt. Daarnaast is het voor die mensen ook heel moeilijk om naar een stabiele huisvesting te evolueren. Het zijn mensen die uiterst kwetsbaar zijn en voor wie een huis huren bijna onmogelijk is door de dure huurprijzen. Onder de 500 euro is er bijna geen behoorlijke woning te vinden. Het wordt dringend tijd dat er een ambitieus programma komt rond het bestrijden van dakloosheid in onze stad.”

Een tiental militanten verzamelde aan het stadhuis.
Een tiental militanten verzamelde aan het stadhuis.© KDS

Daklozen duurzaam helpen vergt volgens de partij heel wat tijd, heel veel kansen en een professionele begeleiding. “Elke dakloze verdient een betere toekomst. Ze hebben begeleiding nodig in het zoeken naar een woonst, maar misschien nog meer in het omgaan met hun persoonlijke problemen. Er zijn bijvoorbeeld heel wat verslaafden die in de dakloosheid terecht komen en die in de eerste plaats hulp nodig hebben bij het omgaan met die verslaving. De beste stad van Vlaanderen is een stad waar niemand buiten slaapt in de winter.”

Regierol

Concreet eist Groen van het stadsbestuur dat er een opvangplaats komt waar elke dak- en thuisloze het hele jaar rond terechtkan voor bed, bad, brood en begeleiding. Ze hopen ook op een structureel beleid om daklozen te begeleiden naar een duurzame situatie waar Kortrijk de regierol in neemt. “De stad moet in deze alle relevante partners samenbrengen en op elkaar afstemmen“, aldus Maarten. Tot slot moet er volgens de groenen ook bijzondere aandacht komen voor de dubbele problematiek van verslaving en psychische kwetsbaarheid bij sommige daklozen.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier