Groen wil autovrije Izegemse Grote Markt in zomervakantie

Groen wil de Grote Markt van Izegem in de zomer autovrij.© Frank Meurisse
Groen wil de Grote Markt van Izegem in de zomer autovrij.© Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Politieke partij Groen pleit er voor om de Grote Markt van Izegem in de zomervakantie autovrij te maken en er een leef- en speelplein van te maken. De stad ziet het voorstel niet zitten omdat ze vreest dat zowel handelaars als horeca dan kostbare parkeerplaatsen zien verloren gaan.

“De zomer van 2021 wordt wellicht weer een zomer in eigen regio of stad”, zegt Veerle Renier van Groen. “We kunnen dan maar beter alvast op zoek gaan naar leuke initiatieven om van Izegem een echte zomerse vakantiestad te maken. Hoe fijn zou het dan niet zijn om te kunnen genieten van een Grote Markt waar beleving de bovenhand heeft? We zouden er graag een leef- en speelplein van maken. Ouders kunnen gezellig genieten van een hapje en drankje terwijl kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven op speelaccomodatie. Horeca-uitbaters kunnen hun terras voor die belangrijke zomermaanden dan uitbreiden. Uiteraard willen we daarbij rekening houden met de wekelijkse marktdag op zaterdag. We trekken wel duidelijk de kaart van een speelplein met dito inrichting.”

Tegenstand

Evenementenschepen Lisbet Bogaert (N-VA) begrijpt de vraag, maar gaat er toch niet in mee. “Eens de horeca en handel weer volop draait en een beetje van corona bekomt, zullen ze alle klanten nodig hebben en ik vermoed dat zij niet zullen staan springen omdat er dan parkeerplaatsen zullen verloren gaan. Ik wil het wel eens met hen bespreken, maar ben er zelf geen voorstander van. Ook naar de wekelijkse marktdag en mogelijke evenementen in de zomer toe kan dit een probleem vormen.” STiP ziet dan weer heil in de Markt enkel op zondagnamiddag afsluiten, terwijl Vlaams Belang vindt dat er genoeg andere speelpleinen in de stad zijn. (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier