Groen Roeselare wil Jumbo in Beveren, ook Unizo heeft bedenkingen

© belga
Philippe Verhaest

Oppositiepartij Groen vindt dat de Nederlandse supermarktketen zijn plaats in Roeselare verdient, maar dan wel op een andere locatie. “De Diksmuidsesteenweg is echt geen goed idee”, zegt gemeenteraadslid Bert Wouters. “In Beveren zou Jumbo wél een troef zijn.”

De komst van een filiaal van de Nederlandse prijzenbreker Jumbo naar een nieuw winkelcentrum langs de Diksmuidsesteenweg in Roeselare, beroert de gemoederen. Ook bij oppositiepartij Groen. “Veel mensen juichen de nieuwe supermarkt toe, want je zou er het jaar rond ‘batjes’ kunnen doen”, zegt gemeenteraadslid Bert Wouters. “Maar inwoners van de aanpalende buurt vrezen overlast. Zij wijzen erop dat er nu al nergens meer supermarkten zijn, terwijl er in andere delen van de stad niks te vinden is. Ze vrezen voor lawaai, mobiliteitsproblemen en parkeerdruk in de wijk. Ook gezonde lucht en waterproblematiek spelen mee. Bezorgdheden die we best begrijpen.”

Nu ligt de aanvraag voor de eerste fase van het nieuwe winkelcentrum op tafel. “Het zal dus niet enkel bij Jumbo blijven. De voorziene parkeerplaatsen op de site volstaan volgens ons zelfs niet voor enkel deze nieuwe supermarkt, want die zal ook klanten uit de wijde omgeving lokken. In de aanvraag wordt trouwens meteen verwezen naar de parking aan de overkant bij REO Veiling. Zie je het al voor je: met de winkelkar één van de drukste invalswegen kruisen?”

“Nu dreigen we recht naar een nieuwe Brugsesteenweg-scenario te gaan, inclusief files op de grote en de kleine ring” – Bert Wouters (Groen)

Groen haalt aan dat de Diksmuidsesteenweg nu al een erg drukke invalsweg is. “Door de nabijheid van de REO Veiling, de Expohallen, het voetbalstadion en het nieuwe zwembad is de druk op de wijk nu al groot. Bij samenvallende evenementen is er te weinig parkeerplaats en zoeken mensen een plekje in de buurt. De verkeerschaos zal compleet zijn als dit winkelcentrum er ook nog bij komt. Je gaat recht naar een nieuw Brugsesteenweg-scenario, inclusief files op grote en kleine ring rond de Diksmuidsesteenweg.”

Op de plek waar nu het voormalige gebouw van Athena Graphics aan de Diksmuidsesteenweg staat, zou een nieuw winkelcomplex verrijzen.
Op de plek waar nu het voormalige gebouw van Athena Graphics aan de Diksmuidsesteenweg staat, zou een nieuw winkelcomplex verrijzen.© Stefaan Beel

Stadskern niet over het hoofd zien

De oppositiepartij vreest ook voor de handelaars in het centrum. “Door je invalswegen dicht te laten slibben, versmacht je de stadskern. Door onbereikbaarheid te creëren, bewijs je de handelaars in het centrum geen dienst. Een nieuwe supermarkt zou bijvoorbeeld in Beveren wél een troef kunnen zijn voor de bewoners. Nu moeten zij voor hun inkopen veel verder trekken. Je zou dit kunnen integreren in de nieuwe ontwikkelingen op de huidige VDL-site. Door de verhuizing van de busbouwer komt daar veel plaats vrij, dichtbij het centrum aan de kant van het verkeersknooppunt van de ring met de E403. Mits een goeie planning en visie kan je Jumbo daar inplanten en de overlast beperken.”

“Waarom Jumbo niet inplannen op de huidige VDL-site in Beveren? Daar zou het wél een troef zijn” – Bert Wouters (Groen)

Ook het ontwerp zelf kan rekenen op kritiek van Groen. “Wellicht om kosten te besparen wordt kwistig omgesprongen met de beschikbare ruimte en worden lasten doorgeschoven naar de stad, inwoners en bezoekers. Je kan meer doen met de beschikbare oppervlakte door in de hoogte te werken, je parking onder het gebouw te schuiven… Creativiteit ontbreekt hier. En over ruimtegebruik gesproken: de stad zoekt steeds bijkomende KMO-zones, de vraag is blijkbaar groot. Hier heb je er één en dan laat je er een winkelcentrum bouwen? Voor ons is het duidelijk: een Jumbo mag er komen, maar op een andere locatie.”

Groen-gemeenteraadslid Bert Wouters.
Groen-gemeenteraadslid Bert Wouters.© Stefaan Beel

Bewaarschrift

Ook Unizo Roeselare heeft zich ondertussen uitgesproken tegen de komst van Jumbo naar de site aan de Diksmuidesesteenweg. De ondernemersorganisatie diende al een bezwaarschrift in bij de stad Roeselare en het bracht ook een negatief advies uit via het Vlaams comité voor kleinhandel. Unizo stelt voor om de leegstaande gebouwen in te vullen als ruimte voor starters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier