Groen pleit voor rem op groei veestapel in onze provincie

Enkele leden van Groen met in de achtergrond het kippenbedrijf dat heel wat geurhinder veroorzaakt in de wijk De Schiethoek. Vlnr.: Alex Colpaert, Kathleen Bevernage, provincieraadslid Maarten Tavernier, Gerda Schotte en plaatselijk secretaris voor Groen Rob Wark. © LVW
Redactie KW

De partij Groen wil maatregelen om de ongebreidelde groei van de veestapel – en dan vooral in de pluimveesector – in onze provincie af te remmen. Het aantal kippen kende vorig jaar een recordgroei. “De teller stond op bijkomend 1.431.141 vergunde kippen”, zegt provincieraadslid Maarten Tavernier. “Het aantal kippen in West-Vlaanderen stijgt met maar liefst elf procent terwijl de druk op omgeving en milieu nu al zo hoog is.”

Het aantal varkens en runderen is stabiel of eerder dalend. “West-Vlaanderen is niet alleen een varkensprovincie maar wordt ook een kippenprovincie”, geeft Maarten Tavernier uit Wevelgem aan. “Dat is ook merkbaar.”

Conflicten

“Steeds vaker rijzen op het platteland conflicten tussen landbouwbedrijven die met meer en grotere kippenstallen uit de beperkte marge toch nog een leefbaar inkomen willen halen, en omwonenden die strijden voor de leefbaarheid van hun omgeving.”

“Megastallen ontsieren het landschap en zorgen voor geurhinder. Landelijke wegen zijn niet altijd voorzien op het zware vrachtverkeer dat voor aan- en afvoer zorgt. Ook het probleem van een teveel aan mest en stikstofuitstoot wordt zo steeds groter.”

Uitbreiding

Mestvarkens, zeugen, kippen en runderen: ze vormen het inkomen voor veel kleine en grote familiale landbouwbedrijven. “Wat niet wil zeggen dat individuele bedrijven niet kunnen groeien”, zegt Maarten Tavernier. “Bijvoorbeeld door ergens een overname.”

“Uitbreiding op een bestaande locatie zorgt voor conflicten met de buurt. Wie kippenstallen heeft, verdient per dier een heel beperkt bedrag en daardoor wordt men gedwongen tot het houden van meer kippen. De enige oplossing voor de kippenboeren is massaproductie. We richten onze boodschap tot Vlaanderen.”

Onze provincie telde in 2018 zo’n 3,30 miljoen varkens, 12,3 miljoen kippen en 365.000 runderen. Goed voor respectievelijk 56, 35 en 31 procent van het Vlaamse cijfer. Groen verzamelde maandagmorgen in de buurt van het kippenbedrijf van Brecht Verstraete in Kruiseke. In twee stallen zitten er 85.000 kippen maar de jonge ondernemer wil met het oog op meer rendement nog een derde stal met 50.000 kippen. Die procedure is lopende. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier