Groen Oostende opgetogen over gewijzigde crematoriumplannen: “Grote overwinning”

Glunderende gezichten bij Groen: v.l.n.r. gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt, schepen Silke Beirens en gemeenteraadslid Yves Miroir voor het crematorium in aanbouw. © HH
Hannes Hosten

Groen is erg opgetogen over de gewijzigde plannen voor de site van het crematorium aan de Grintweg. Het terrein zal in totaal nog 5 hectare groot zijn en geen 9. Daardoor wordt het stadsrandbos 4 hectare groter.

Het crematorium Polderbos gaat later dit jaar van start op de site van de vroegere steenbakkerij De Keignaert. Voer voor discussie was echter dat ook gronden zouden worden aangesneden die oorspronkelijk bedoeld waren om te bebossen en toe te voegen aan het stadrandbos. Daarom ging onder meer gemeenteraadslid Yves Miroir (in de vorige legislatuur SP.A, nu Groen) in beroep tegen de milieuvergunning.

Maar zie: er is een nieuw bestuur aan de macht, Miroir zetelt nu met Groen in de meerderheid en de plannen zijn aangepast. Het crematorium – dat in aanbouw is – komt op een site van 5 hectare en niet meer in een park van 9 hectare met bruggetjes, paadjes en waterpartijen. Dat is een kostenbesparende maatregel: crematoriumbeheerder OVCO kan zo 500.000 euro uitsparen, zo stelde voorzitter Danick Minne (Open VLD) maandag nog op kw.be. Maar ook het stadsrandbos wordt nu 4 hectare groter.

“Geen verstoring dieren in stadsrandbos”

Groen is erg tevreden. “Het finale omgevingsplan is een vertaling van onze oorspronkelijke insteken”, luidt het. “De parking kleeft nu niet langer aan het stadsrandbos, maar aan de rijweg. Zo zullen bezoekers met de auto straks geen onnodige kilometers meer moeten afleggen diep in het bos en is de impact op de natuur beperkt. Dit is een logische keuze in functie van de mobiliteit, spaart een pak onnodige verharding uit (2.000 m²) en biedt de nodige rust voor het bos, uiteindelijk de hoofdfunctie op de site”, zegt schepen van Milieu Silke Beirens (Groen).

“Wegen, paden en parking zo diep in het gebied laten insnijden, zou voor belangrijke, permanente verstoring hebben gezorgd voor de aanwezige soorten in het stadsrandbos. Door de parking te verleggen richting Grintweg, creëren we ruimte voor een bijkomende groene buffer aan de noordelijke zijde van het gebied. Ook de strooiweide, die voorheen zuidelijk tegen de Grintweg op het plan stond, krijgt nu een rustige en serene plaats dieper in het bos. Bovendien voegen we ook een natuurbegraafplaats toe aan het ontwerp. Daar wordt de asse begraven in een biologisch afbreekbare urne.”

“Einde van jarenlange strijd”

Yves Miroir glundert. “Het dossier van het stadsrandbos is zowel voor de partij als voor mij persoonlijk een bijzonder dossier. De omwenteling van het plan betekent het einde van een jarenlange strijd. De vorige meerderheid zei altijd dat de plannen niet meer konden wijzigen, maar dat blijkt wel te kunnen. Het voelt dan ook erg goed om het gewijzigde ontwerp te kunnen tonen. Dit is een grote overwinning”, lacht de oud-Milieuschepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.