Groen meet temperaturen tot 58(!) graden in Kortrijkse binnenstad: “Mooie praatjes beu!”

Aan de verlaagde Leieboorden vond je deze zomer een extra groot terras. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Groen Kortrijk klaagt nog maar eens het gebrek aan groen aan in de Kortrijkse binnenstad. Om hun punt te maken, gingen ze afgelopen weekend na hoe warm het werd in de “betonnen woestijn van de Kortrijkse binnenstad”. De resultaten zijn verbluffend. Op het Nelson Mandelaplein liepen de tempertarturen in de late namiddag op tot 58 graden, aan de verlaagde Leieboorden werd 53 graden gemeten. De schuld van het huidige stadsbestuur volgens Groen.

Zoals elke zomer beleven we ook dit jaar in Kortrijk opnieuw een hittegolf. We worden steeds vaker geconfronteerd met extreme droogte en ongezien hoge temperaturen. De binnenstad warmt daarbij genadeloos hard en snel op. Volgens Groen Kortrijk komt dat door het hitte-eiland effect. “Dat zorgt ervoor dat de stenen woestijn sneller opwarmt, hogere temperaturen bereikt en die hoge temperaturen ook langer vast houdt”, klinkt het. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat de partij daar wel degelijk gelijk in heeft.

Groen Kortrijk deed de afgelopen dagen enkele metingen op verschillende pleinen en parken in de stad. “De resultaten zijn duidelijk: de beste bescherming voor hitte is meer groene ruimte“, aldus Matti Vandemaele (Groen). “Uit onze metingen blijkt dat vooral de grote stenen oppervlaktes enorme temperaturen genereren. Zowel het Nelson Mandelaplein als de verlaagde Leieboorden gaan vlot boven de 50 graden bij dit weer.”

Eenvoudige oplossingen

Beide pleinen werden pas recent heraangelegd door de huidige stadscoalitie. “Ze zijn een voorbeeld van hoe het niet moet. Parken en groene pleinen hebben temperaturen die gemiddeld 15 graden lager liggen bij dit weer.”

Het pijnlijke is dat de stad het probleem kent maar er erg weinig aan doet. Vorig jaar nog kondigde Wout Maddens aan dat groendaken misschien verplicht zouden worden om het hitte-eiland effect te bestrijden. Helaas ontbreekt het aan snel en degelijk beleid om dit probleem aan te pakken. Nochtans zijn de oplossingen eenvoudig en niet zo duur”, aldus Matti.

Volgens de partij is vooral vergroenen dé oplossing voor het hitteprobleem. “Vergroen de bestaande pleinen en straten: plant bomen, voorzie de gevels en muren van begroeiing, voorzie extra plantsoenen. Bomen zijn de beste airco’s en houden het water vast in de bodem. Vergroen ook de buitengevels en daken van het stedelijk patrimonium”

Kanaalzwemmen voor iedereen

Maar ook water kan een rol spelen. “Maak werk van een echte waterspeelplaats in de binnenstad, op het Schouwburgplein bijvoorbeeld, waar inwoners zich kunnen verfrissen. Heel wat steden zoals Doornik en Mechelen, gingen ons daarin al voor. Op hete dagen zou het kanaalzwemmen voor iedereen toegankelijk moeten zijn als de stad voorziet in redders.”

“Onthard bestaande pleinen. We moeten sneller grote oppervlaktes ontharden. Met één proefprojectje in de Groeningelaan gaan we er echt niet komen.”

Tot slot vindt de partij dat het stedenbouwkundige beleid grondig bijgestuurd moet worden. “Stop met klassieke en onlogische verkavelingen en aanleg van extra kmo-zones De stad is de afgelopen 15 jaar onder Wout Maddens aan een onwaarschijnlijk tempo volgebouwd. Door dit zwakke stedenbouwkundige beleid, dat vooral de ontwikkelaars moet bedienen, creëren we de hitte problemen voor de komende tientallen jaren.”

Praatjes beu

Groen Kortrijk is de mooie praatjes van de stadscoalitie beu. “Iedere keer weer wordt beweerd dat er al veel wordt gedaan of dat men er al mee bezig is. We slepen ons dan naar de volgende hittegolf om opnieuw mooie praatjes te horen maar concrete realisaties blijven uit. Het probleem is de afgelopen jaren niet kleiner maar net veel groter geworden.”

Matti Vandemaele (Groen) vindt dat het stadsbestuur moet ingrijpen.
Matti Vandemaele (Groen) vindt dat het stadsbestuur moet ingrijpen.© AN

De metingen werden uitgevoerd op 9 en 10 augustus, telkens tussen 16.30 uur en 17.30 uur. Naast 58 garden op het Nelson Mandelaplein en 53 graden aan de verlaagde Leieboorden, werd er ook 50 graden gemeten op het Schouwburgplein en 48 graden op de Veemarkt.

Bomen staan niet in de weg

“Ik ben wel de eerste om toe te geven dat die metingen niet volgens een exacte wetenschappelijke methode werden uitgevoerd”, aldus Matti. “Daarvoor hadden we in de schaduw moeten meten. Helaas is dat net het punt. Er is op de pleinen in de verste verte geen lovertje schaduw te vinden!”

Schepen van Wonen en Bouwen Wout Maddens (Team Burgemeester) is op dit moment met vakantie en was dus niet bereikbaar voor commentaar. Het vaak terug komende argument van het stadsbestuur, dat op evenementenpleinen bomen en ander groen in de weg zouden staan, countert Matti alvast. “Op een festivalweide zijn de meest gegeerde plaatsjes ook in de schaduw. Ik zie niet in waarom het Nelson Mandelaplein bijvoorbeeld niet omringd zou kunnen worden door bomen. Niemand zegt dat die in het midden van het plein moeten staan”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier