Groen licht voor rosse buurt in Hangaar 1 in Oostende

In betere tijden werd de Hangaar gebruikt als fuifzaal en discotheek. Binnenkort komt er een brouwerij én een 'Hangar d'Amour'. (a-Foto EFO) © PETER MAENHOUDT
Redactie KW

De stad verkoopt Hangaar 1 voor een renovatie en invulling van de site met een brouwerij, brasserie en een 30-tal bordelen. Over twee jaar moeten de bordelen op het Hazegras weg.

Hangaar 1 is een oude havenloods waar in betere tijden nog een discotheek en fuifzaal waren gevestigd. Ook de bouwopleiding van het VTI had onderdak in het gebouw dat nu enkel nog wordt gebruikt voor de voedselbedeling van Colsol. Al 20 jaar circuleren plannen voor een renovatie van het beschermde gebouw, maar daar kwam nooit iets van in huis wegens te duur voor de uitbater en de stad die wel nog wat subsidie kon krijgen.

Het dossier neemt nu een andere wending. “We kregen midden maart een bod om het gebouw te restaureren, gekoppeld aan een verhuring. Het Autonoom Gemeentebedrijf Grond- en Bouwbeleid geeft nu groen licht voor de verkoop aan Lion Investment Fund BVBA die de buitenzijde en het dak zal renoveren”, licht burgemeester Johan Vande Lanotte toe.

Brouwerij en bordelen

Maandag 18 juni keurde het AGGB het dossier goed. De constructie oogt wat ingewikkeld: de stad verkoopt het gebouw en krijgt na renovatie een erfpacht terug voor 27 jaar. Daarbij zal de stad het verhuren aan Q Invest FDK NV. De som die de stad betaalt voor de erfpacht (675.000 euro per jaar) is ongeveer gelijk aan de huuropbrengst. “Het levert ons netto ongeveer 40.000 euro op en een gerenoveerd gebouw dat na 27 jaar opnieuw naar ons komt”, luidt het vol vertrouwen.

Maar het zijn vooral de plannen van Q Invest FDK NV die in het oog springen. Op het gelijkvloers komt er een brouwerij, brasserie en terras. Binnenin is er een open ‘plaza’ en een lokaal voor de voedselbedeling of een andere sociale invulling. Aan de andere zijde van het gebouw komt de Hangar D’Amour. De stad is zo gecharmeerd door de werktitel dat ze die voorlopig behoudt voor de hele zone.

“In die Hangar zal er plaats zijn voor een 30-tal ‘ramen’; dat is ongeveer het aantal dat nu op het Hazegras bestaat”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. De dames zullen huren aan de uitbater van de Hangar D’Amour. Voordeel: er komen geen ‘tussenpersonen’ (lees: pooiers) aan te pas. Het bordeelgedeelte krijgt ook een receptie, een gezondheidscentrum en een lokaaltje dat door de politie kan gebruikt worden.

“We zullen in de gemeenteraad een reglement stemmen waardoor de bordelen op het Hazegras moeten verdwijnen en enkel in de Hangaar toegelaten worden. Rondom Hangaar 1 komt er met de uitbater een afsprakennota die tussenpersonen zal uitschakelen. Zo worden misbruiken beperkt, zo niet helemaal uitgesloten”, zegt de burgemeester.

Tegen 2020

Q Invest FDK heeft nog meer plannen met Hangaar 1: er komt een Office Center met flexibele kantoorruimtes. Er komt een bierlabo, een eventruimte en op het dak komen meetringruimtes en terrassen. De investering in het gebouw bedraagt meer dan 10 miljoen euro. Het zou tegen 2020 al een feit kunnen zijn. (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier