Groen licht voor kermis in Oostrozebeke, met afgeslankt programma

(foto CLY)
Redactie KW

Het zag er tot voor kort naar uit dat de Oostrozebekenaren het dit jaar zonder Oktoberkermis zouden moeten stellen en dat is sinds de Grote Oorlog nog nooit gebeurd. Gelukkig is het tij inmiddels gekeerd. Begin oktober strijkt de kermis dan toch opnieuw in Oostrozebeke neer.

Een jaar lang kijken verenigingen en inwoners uit naar de vijfdaagse kermis, met een kermisprogramma waarin iedereen zijn gading vindt. Corona gooide roet in het eten, maar op de valreep heeft de gemeente beslist dat een aantal verenigingen toch groen licht krijgt om een kermisactiviteit op poten te zetten. Niettemin komt er wel heel wat te vervallen. De drie grote ingrediënten van de kermisaffiche de kunsttentoonstelling, het herfstcriterium voor beroepsrenners en de paardenkoersen worden afgelast. In plaats daarvan komen enkele kleinschalige activiteiten die ervoor moeten zorgen dat de Oostrozebekenaren toch kunnen genieten van een beetje kermissfeer.

Geen feesttent

De afgeslankte versie van de Oktoberkermis van 2 tot 5 oktober treft in de eerste plaats de plaatselijke seniorenverenigingen. Zij mochten jaar na jaar het kermisgebeuren inzetten met een heus kampioenschap manillen en rummikub in de ruime feesttent op het marktplein. Helaas komt er dit jaar geen feesttent. Op de tweede kermisdag mochten jaarlijks alle tachtigplussers aanschuiven aan de kermiskoffietafel, waar telkens 400 genodigden met hun begeleiders op afkwamen, maar ook dat komt te vervallen. Ook de jaarlijkse kermisfuif in de feesttent gaat niet door. Om de senioren niet helemaal in de kou te laten staan, komt er wel een alternatief. Alle tachtigplussers krijgen thuis een goodiebag vol lekkers geleverd. De goodiebag wordt aan 440 senioren bezorgd. Het initiatief wordt ondersteund door een aantal plaatselijke handelaars.

“Er komt geen feesttent op het marktplein, maar de foorkramers zijn wel weer welkom”

Ook de basketbalvereniging Rozenbeka komt uit haar kot. De vereniging komt op de proppen met een stoofvleesavond in OC Mandelroos, waarmee ze hopen om wat geld in het laatje te krijgen.

Wielerwedstrijden

Ook het herfstcriterium voor beroepsrenners komt te vervallen. Francky Lambrecht de drijvende kracht achter het herfstcriterium is echter bijzonder fier om te kunnen uitpakken met twee nieuwe initiatieven. Op kermiszaterdag staan twee wielerwedstrijden gepland. De nieuwelingen starten om 13.15 uur in de Tieltsteenweg en om 15.30 uur gaan de juniores van start. De aankomst van beide wielerwedstrijden ligt nog niet helemaal vast, maar er wordt wel gedacht aan de Meulebekesteenweg. Beide wielerwedstrijden zijn het werk van het bestuur van het herfstcriterium.

Kermiszondag

Dit jaar wordt er geen feesttent geplaatst op het marktplein. Het plein is volledig voorbehouden voor de foorkramers, die deze keer wel welkom zijn. De aanwezigheid van kermisattracties zal de vele kinderen plezieren en ervoor zorgen dat ook zij de kermissfeer kunnen opsnuiven. De voetbalvereniging zorgt op kermiszondag voor een eetfestijn in het Scor-café en de harmonie Sint-Cecilia zal gedurende de vier kermisdagen een kermiscafé openhouden in OC Mandelroos.

De organisatoren verwacht overigens dat alle kermisgangers zich steeds correct aan de coronamaatregelen houden. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier