De Nationale Veiligheidsraad kwam woensdagochtend om 9 uur samen om de verdere versoepelingen in de exitstrategie uit de coronacrisis te bespreken. Concreet werd beslist of België overschakelt naar de tweede fase in die exitstrategie.

De Nationale Veiligheidsraad houdt zoals geweten bij zijn beslissingen onder meer rekening met de recentste coronacijfers. Die gingen de voorbije dagen de goede kant uit, al moet daar een kanttekening bij geplaatst worden. De impact van maatregelen wordt pas na een tweetal weken duidelijk in de cijfers.

"Ik weet dat velen zich zorgen maken over een mogelijke heropflakkering van het coronavirus", zei premier Sophie Wilmès bij de start van de persconferentie. "Wij kunnen zo'n tweede golf onmogelijk uitsluiten. Maar we kunnen wel de situatie dag na dag blijven opvolgen, in samenspraak met de experten van de GEES. Wij blijven dan ook vragen om de maatregelen die u al waarschijnlijk van buiten kent - afstand houden, handen wassen, thuis blijven bij ziekte - te blijven respecteren."

Fase twee - vanaf maandag 18 mei - in een notendop

- De lessen op school voor een beperkt aantal jaren in het lager onderwijs en de laatstejaars in het middelbaar kunnen vanaf maandag hervatten.

- Na de winkels maandag mogen ook contactberoepen zoals kappers weer openen. Zij moeten wel op afspraak werken en iedereen moet er mondmaskers dragen. Openbare markten mogen weer, zij het beperkt tot 50 kramen en met een circulatieplan.

- Musea, maar ook bibliotheken en dierenparken mogen vanaf 18 mei onder voorwaarden weer openen. Een online of telefonisch ticketingsysteem moet zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk komen.

- Sporten in groep of clubverband kan weer, zij het enkel in open lucht, onder begeleiding van een trainer en met maximaal 20 personen op hetzelfde moment.

- Bij huwelijken en begrafenissen mogen tot 30 mensen aanwezig zijn. Een receptie organiseren na de ceremonie kan nog niet.

- Alle evenementen - in welke vorm dan ook - blijven al zeker tot en met 30 juni verboden. Over de horeca, de zomerkampen en de verdere afbouw van de beperkingen op vlak van sport en cultuur wordt later gecommuniceerd. Voor 8 juni verandert op dat vlak niets.

Economie

Maandag mochten de meeste winkels opnieuw open. "Dat verliep overal in het land al bij al vrij vlot", aldus premier Sophie Wilmès. "Bij sommige winkels stonden wel lange rijen. Maar wij raden om in dat geval naar huis terug te keren en op een later moment te komen winkelen."

Woensdag kwam er goed nieuws voor contactberoepen. Kappers, maar ook schoonheidsspecialisten en tattoozaken mogen onder strikte voorwaarden weer aan de slag vanaf 18 mei. Zo kan het enkel op afspraak, moeten klanten én personeel altijd een mondmasker dragen en is het houden van de anderhalve meter afstand tussen de klanten essentieel.

Ook openbare markten, beperkt tot 50 kramen en met akkoord van de lokale overheid, mogen vanaf maandag weer opstarten. Ook hier moet de veilige afstand gegarandeerd worden onder meer met behulp een circulatieplan. Voor marktkramers en hun personeel is het dragen van mondmaskers verplicht, voor klanten worden ze sterk aangeraden.

Onderwijs

Zoals al bekend mogen de lessen voor het eerste, tweede en zesde leerjaar en het laatste jaar in het middelbaar vanaf 18 mei overal hervatten. Kleuterscholen blijven wel dicht, op de noodopvang na. "We beseffen dat het kan dat ouders ongerust zijn over de heropstart", aldus de premier nog. "Maar wij willen hen geruststellen: deze beslissing is genomen na advies en akkoord met professionals uit zowel de gezondheids- als de onderwijswereld."

De premier verwees naar andere Europese landen waar kinderen ondertussen weer naar school gaan. "Als u vragen heeft of met twijfels zit, kan u die altijd stellen bij de scholen", aldus de premier nog. "We willen het onderwijzend personeel, de directies en alle medewerkers van harte bedanken voor al het werk dat ze al hebben verricht."

Cultuur

De Nationale Veiligheidsraad gaf met een grote brok informatie over cultuur gehoor aan de noodkreet uit de sector. "Cultuur heeft een essentiële rol in onze samenleving en maakt bovendien een belangrijk aspect uit van onze economie", zegt premier Wilmès. "Wij beseffen dat zij in deze crisis zwaar getroffen worden. Maar het afbouwplan oogt een stuk complexer vanwege de aard van wat ze doen. Cultuur is immers iets wat je deelt met anderen, waar mensen voor samen komen."

Wel kwam er goed nieuws voor musea en andere gebouwen met culturele waarde. Die mogen vanaf 18 mei weer openen, zij het enkel met vooraf bestelde tickets die ofwel telefonisch of online verkocht moeten worden. De musea moeten bovendien alles in het werk stellen om te vermijden dat te veel mensen op hetzelfde moment langskomen. Voor bibliotheken gelden dezelfde voorwaarden.

Sport en vrije tijd

Sportievelingen kunnen vanaf 18 mei opnieuw trainen in groep, zij het enkel in open lucht. Lessen en trainingen bij sportclubs, altijd onder leiding van een coach, kunnen worden hervat voor groepen tot maximaal 20 personen. De sportclubs mogen enkel openen als ze erin slagen de veiligheid van alle sporters te kunnen garanderen. Let wel: fysiek contact moet vermeden worden. Een oefenmatch voetbal kan bijvoorbeeld nog niet, een fysieke of techniektraining wel. De cafetaria of eventuele douchevoorzieningen blijven voorlopig dicht.

Ook voor wielertoeristenclubs gelden diezelfde regels, verduidelijkte minister van Sport Ben Weyts (N-VA) later bij de collega's van Sporza. "Het mag, maar wel met een wegkapitein. Die persoon fungeert dan als begeleider van de groep en moet toezien op het naleven van de basisregels zoals afstand houden. Op de openbare weg moet dat lukken, zeker als je je gezond verstand gebruikt", aldus de minister. De logica is duidelijk: de wegkapitein is dus verantwoordelijk en kan aangetikt worden als de regels in zijn of haar mini-peloton niet worden nageleefd.

Dierentuinen mogen net als musea openen, onder gelijkaardige voorwaarden als musea. Enkel met online of telefonisch bestelde tickets dus. Eens binnen moet een circulatieplan er voor zorgen dat mensen niet te vaak of te dicht met elkaar in contact komen. Ook hier moeten cafetaria's of restaurants dichtblijven, net als attracties of speelpleinen.

Opvallend: over het plan voor de kust of de regeling voor tweedeverblijvers werd niets gezegd.

Evenementen

Voor huwelijks- en begrafenisceremonies wordt het maximum aantal toegelaten personen vanaf maandag opgetrokken tot 30 mensen. Daarbij moet de veilige afstand ten opzichte van elkaar gegarandeerd blijven. Een receptie of koffietafel organiseren na de ceremonie kan nog niet.

Zeker is meteen ook dat alle evenementen van sportieve, culturele, toeristische of recreatieve aard verboden blijven tot en met 30 juni, onafhankelijk van de grootte. "En ook in de zomer zullen we waarschijnlijk niet kunnen terugkeren naar het normale", aldus premier Wilmès. "Er zullen nog andere fasen in de exitstrategie volgen, maar de volgende stap komt er niet voor 8 juni."

Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de verdere afbouw van de beperkingen op vlak van cultuur of sport, maar ook de hervatting van activiteiten in de horeca en het organiseren van jeugdkampen of zomerstages. Ook erediensten worden pas later behandeld.

De Nationale Veiligheidsraad kwam woensdagochtend om 9 uur samen om de verdere versoepelingen in de exitstrategie uit de coronacrisis te bespreken. Concreet werd beslist of België overschakelt naar de tweede fase in die exitstrategie. De Nationale Veiligheidsraad houdt zoals geweten bij zijn beslissingen onder meer rekening met de recentste coronacijfers. Die gingen de voorbije dagen de goede kant uit, al moet daar een kanttekening bij geplaatst worden. De impact van maatregelen wordt pas na een tweetal weken duidelijk in de cijfers. "Ik weet dat velen zich zorgen maken over een mogelijke heropflakkering van het coronavirus", zei premier Sophie Wilmès bij de start van de persconferentie. "Wij kunnen zo'n tweede golf onmogelijk uitsluiten. Maar we kunnen wel de situatie dag na dag blijven opvolgen, in samenspraak met de experten van de GEES. Wij blijven dan ook vragen om de maatregelen die u al waarschijnlijk van buiten kent - afstand houden, handen wassen, thuis blijven bij ziekte - te blijven respecteren." Maandag mochten de meeste winkels opnieuw open. "Dat verliep overal in het land al bij al vrij vlot", aldus premier Sophie Wilmès. "Bij sommige winkels stonden wel lange rijen. Maar wij raden om in dat geval naar huis terug te keren en op een later moment te komen winkelen." Woensdag kwam er goed nieuws voor contactberoepen. Kappers, maar ook schoonheidsspecialisten en tattoozaken mogen onder strikte voorwaarden weer aan de slag vanaf 18 mei. Zo kan het enkel op afspraak, moeten klanten én personeel altijd een mondmasker dragen en is het houden van de anderhalve meter afstand tussen de klanten essentieel. Ook openbare markten, beperkt tot 50 kramen en met akkoord van de lokale overheid, mogen vanaf maandag weer opstarten. Ook hier moet de veilige afstand gegarandeerd worden onder meer met behulp een circulatieplan. Voor marktkramers en hun personeel is het dragen van mondmaskers verplicht, voor klanten worden ze sterk aangeraden.Zoals al bekend mogen de lessen voor het eerste, tweede en zesde leerjaar en het laatste jaar in het middelbaar vanaf 18 mei overal hervatten. Kleuterscholen blijven wel dicht, op de noodopvang na. "We beseffen dat het kan dat ouders ongerust zijn over de heropstart", aldus de premier nog. "Maar wij willen hen geruststellen: deze beslissing is genomen na advies en akkoord met professionals uit zowel de gezondheids- als de onderwijswereld."De premier verwees naar andere Europese landen waar kinderen ondertussen weer naar school gaan. "Als u vragen heeft of met twijfels zit, kan u die altijd stellen bij de scholen", aldus de premier nog. "We willen het onderwijzend personeel, de directies en alle medewerkers van harte bedanken voor al het werk dat ze al hebben verricht."De Nationale Veiligheidsraad gaf met een grote brok informatie over cultuur gehoor aan de noodkreet uit de sector. "Cultuur heeft een essentiële rol in onze samenleving en maakt bovendien een belangrijk aspect uit van onze economie", zegt premier Wilmès. "Wij beseffen dat zij in deze crisis zwaar getroffen worden. Maar het afbouwplan oogt een stuk complexer vanwege de aard van wat ze doen. Cultuur is immers iets wat je deelt met anderen, waar mensen voor samen komen." Wel kwam er goed nieuws voor musea en andere gebouwen met culturele waarde. Die mogen vanaf 18 mei weer openen, zij het enkel met vooraf bestelde tickets die ofwel telefonisch of online verkocht moeten worden. De musea moeten bovendien alles in het werk stellen om te vermijden dat te veel mensen op hetzelfde moment langskomen. Voor bibliotheken gelden dezelfde voorwaarden. Sportievelingen kunnen vanaf 18 mei opnieuw trainen in groep, zij het enkel in open lucht. Lessen en trainingen bij sportclubs, altijd onder leiding van een coach, kunnen worden hervat voor groepen tot maximaal 20 personen. De sportclubs mogen enkel openen als ze erin slagen de veiligheid van alle sporters te kunnen garanderen. Let wel: fysiek contact moet vermeden worden. Een oefenmatch voetbal kan bijvoorbeeld nog niet, een fysieke of techniektraining wel. De cafetaria of eventuele douchevoorzieningen blijven voorlopig dicht. Ook voor wielertoeristenclubs gelden diezelfde regels, verduidelijkte minister van Sport Ben Weyts (N-VA) later bij de collega's van Sporza. "Het mag, maar wel met een wegkapitein. Die persoon fungeert dan als begeleider van de groep en moet toezien op het naleven van de basisregels zoals afstand houden. Op de openbare weg moet dat lukken, zeker als je je gezond verstand gebruikt", aldus de minister. De logica is duidelijk: de wegkapitein is dus verantwoordelijk en kan aangetikt worden als de regels in zijn of haar mini-peloton niet worden nageleefd.Dierentuinen mogen net als musea openen, onder gelijkaardige voorwaarden als musea. Enkel met online of telefonisch bestelde tickets dus. Eens binnen moet een circulatieplan er voor zorgen dat mensen niet te vaak of te dicht met elkaar in contact komen. Ook hier moeten cafetaria's of restaurants dichtblijven, net als attracties of speelpleinen. Opvallend: over het plan voor de kust of de regeling voor tweedeverblijvers werd niets gezegd.Voor huwelijks- en begrafenisceremonies wordt het maximum aantal toegelaten personen vanaf maandag opgetrokken tot 30 mensen. Daarbij moet de veilige afstand ten opzichte van elkaar gegarandeerd blijven. Een receptie of koffietafel organiseren na de ceremonie kan nog niet.Zeker is meteen ook dat alle evenementen van sportieve, culturele, toeristische of recreatieve aard verboden blijven tot en met 30 juni, onafhankelijk van de grootte. "En ook in de zomer zullen we waarschijnlijk niet kunnen terugkeren naar het normale", aldus premier Wilmès. "Er zullen nog andere fasen in de exitstrategie volgen, maar de volgende stap komt er niet voor 8 juni." Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de verdere afbouw van de beperkingen op vlak van cultuur of sport, maar ook de hervatting van activiteiten in de horeca en het organiseren van jeugdkampen of zomerstages. Ook erediensten worden pas later behandeld.