Groen en SP.A dienen voorstel in om werk te maken van preventief LGBTQ+-beleid

© Belga/VIRGINIE LEFOUR
© Belga/VIRGINIE LEFOUR
Valentijn Dumoulein

Oppositiepartijen Groen en SP.A Izegem hebben een voorstel ingediend waarbij ze de stad vragen om werk te maken van een preventief en sensibiliserend beleid rond LGBTQ+. Zo denken ze aan een regenboogzebrapad en themakoffer, maar ook de uitbouw van een concreter beleid rond holebirechten.

Het voorstel komt er in de nasleep van de brutale moord op David in Beveren, die wellicht uit homohaat gepleegd is. “Aan het Izegemse stadhuis wappert terecht de regenboogvlag, maar welke lading dekt die vlag eigenlijk?”, klinkt het bij Justine Hollevoet (SP.A) en Veerle Renier (Groen).

“In geen enkel segment van het beleid is aandacht voor de problematiek. Niet in de beleidsnota, meerjarenplanning of in de personeelsbezetting. En dat terwijl experts erop wijzen dat sensibilisering en het thema in de opvoeding en communicatie inbouwen belangrijk is. Eerder deze legislatuur dienden we al voorstellen in om hier structureel aan te werken, maar daar werd nog geen gehoor aan gegeven. Daarom bundelen onze partijen nu de krachten in dit voorstel.”

Regenboognetwerk

Concreet wensen de partijen dat de stad zich aansluit bij het Regenboognetwerk om expertise op te doen en een themakoffer in de bib laat plaatsen om leerlingen te informeren en te sensibiliseren.

“Verder stellen we voor samen met de diversiteitsraad in onze stad het beleid uit te stippelen en tonen hoe het moet door in de eigen communicatie en werking taboes rond gender te doorbreken. Maak dit beleid zichtbaar voor alle burgers! Een ander mooi gebaar zou het plaatsen van een regenboogzebrapad zijn. Op die manier wordt verdraagzaamheid tegenover de LGBTQ+-gemeenschap dagelijks zichtbaar gemaakt.”

Het voorstel wordt nu dinsdagavond op de digitale gemeenteraad besproken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.