Groen dringt aan op lang beloofde verkeerswisselaar op aansluiting A19 – R8

Wanneer kunnen automobilisten veilig en zonder verkeerslichten van de A19 naar de ring rond Kortrijk? Met die vraag trekken zowel Groen Kortrijk als Groen Wevelgem naar de gemeenteraad.

© (Foto SL)

De plannen zijn er, maar het blijft wachten op een politieke beslissing. Die zal er enkel komen als de lokale politici de druk op de ketel bij de Vlaamse overheid hoog blijven houden. De werken werden aangekondigd voor eind dit jaar, maar nu IKEA er niet komt, blijkt ook de hoogdringendheid verdwenen.

Het is een verhaal dat al jaren aansleept. Dagelijks staan er auto’s aan te schuiven aan de verkeerswisselaar A19-R8. Wie uit Menen komt en de Kortrijkse ring richting Kuurne en Harelbeke wil oprijden, die moet een verschrikkelijke U-bocht maken. Elke automobilist hoopt dat er geen auto in een rotvaart komt aangereden als je die bocht van 180 graden neemt. Ook daarna is het opschuiven en dankbaar duim opsteken om uiteindelijk op de veilige rechterrijstrook te belanden. Omgekeerd, van de R8 richting Menen, lijkt de situatie veiliger maar de gekunstelde wissel zorgt gegarandeerd voor lang aanschuiven tijdens de spits.

Geen IKEA, geen oplossing

Een onhoudbare situatie, vindt Groen, dat er met een aantal partijgenoten van Kortrijk en Wevelgem op aandringt om van deze verkeerswisselaar een prioriteit te maken. “Dit is een dossier dat dateert van 2011”, zegt Carlo De Winter van Groen Wevelgem. “Het MER-dossier, dat stelt dat hier een aanpassing noodzakelijk is voor de verkeersveiligheid en een goede doorstroom, werd reeds acht jaar terug goedgekeurd. Afgelopen jaar kwam er eindelijk schot in de zaak, maar dat was enkel omdat IKEA plannen had om op Ter Biest een nieuwe vestiging te bouwen. Nu dat niet doorgaat, werden de plannen voor de herinrichting opgeschoven naar eind 2019. Weliswaar zonder enige garantie, het kan best dat wanneer de effectieve planning wordt opgemaakt, die andermaal wordt doorgeschoven naar het daaropvolgende jaar.”

Chinese kalender

Groen Wevelgem en Groen Kortrijk zijn dus bezorgd dat het dossier opnieuw vertraging oploopt. Daarom zullen ze er via de Groene vertegenwoordigers bij minister van openbare werken Ben Weyts (N-VA) op aandringen om dit dossier prioriteit te geven en het niet naar de Chinese kalender te verplaatsen.

Dus plaatsen fractieleiders Matti Vandemaele van Groen Kortrijk en Carlo De Winter van Groen Wevelgem dit punt op de agenda van de komende gemeenteraad.

“Er zijn genoeg objectieve redenen om dit snel aan te pakken”, aldus Vlaams parlementslid Bart Carron. “Er worden echter vooral drogredenen aangehaald op het kabinet van minister Weyts. Blijkbaar zijn er nog steeds problemen met onteigeningen. Na acht jaar? Dat kan toch niet. Mocht dat werkelijk zo zijn dan mogen we spreken van zware nalatigheid want op zo’n termijn mag je verwachten dat alles al geprobeerd is om problemen van die aard aan te pakken. Het gaat over politieke keuzes maken. Blijkbaar liggen onze West-Vlaamse ministers hier niet wakker van.”

Zuid-West-Vlaamse excellenties zwijgen

“Op dat vlak is onze regio echt onderbedeeld”, vult Matti Vandemaele van Groen Kortrijk aan. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar de planning van Vlaanderen om fietsautostrades aan te leggen, dan zie je dat Zuid-West-Vlaanderen met lege handen achterblijft. Het aanpassen van de snelheid op het stuk E17/R8, de afwerking van het stukje ring naar de Kuurnse baan,… het valt op dat al deze dossiers in de regio stilliggen. Moest N-VA in de regio genoeg gewicht hebben dan zouden ze kunnen aandringen op een snellere afwerking bij minister Weyts. Dat doen onze N-VA-excellenties niet. Evenmin onze Open VLD-excellenties overigens die in het Vlaams parlement zetelen en vertrouwd zijn met de problematiek in de regio. Zeg nu zelf, iedereen uit de grote regio Kortrijk komt hier wel eens voorbij en stelt zich vragen bij deze aansluiting. Zelf woon ik in Heule, ik ken inwoners van mijn gemeente die bang zijn de U-bocht te nemen en liever via Bissegem naar Heule rijden. En zo daar voor meer verkeersoverlast zorgen.”

Groen dringt aan op lang beloofde verkeerswisselaar op aansluiting A19 - R8
© (Foto SL)

(SL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.