Groen deelt ‘Valentrein-kaartjes’ en chocolaatjes uit voor beter openbaar vervoer

© Davy Coghe
Redactie KW

De Groen-afdelingen van Brugge en Oostkamp vatten deze morgen post aan het station in Brugge om aandacht te vragen voor meer en beter openbaar vervoer. “Het aanbod aan bussen en treinen werd de jongste jaren stelselmatig afgebouwd”, klagen de groenen aan.

Deze morgen waren groene politici uit Brugge en Oostkamp – met onder meer de Brugse raadsleden Raf Reuse en Karin Robert en Ooskamps raadslid Carol Cartigny – present aan het ingang van het treinstation in Brugge. Ze vroegen er op deze Valentijnsdag aandacht voor meer en beter openbaar vervoer.

En die dag is niet toevallig gekozen, zo blijkt. “Het zal je maar overkomen. Een avondje uit op de vooravond van valentijn en net wanneer het romantische begint te worden, moet je haastig de rekening vragen. Want je laatste bus of trein wacht niet op de liefde”, schetst Brugs Groen fractieleider Raf Reuse.

“Daar wil groen verandering in brengen. “Om na een avondje cultuur of film, of een romantisch etentje, terug thuis te geraken in Brugge of in een van de randgemeenten zoals Oostkamp of Beernem moet je op weekdagen al om 22 uur 10 de laatste bus nemen. Het aanbod van bus of trein is de laatste jaren stelselmatig afgebouwd. Als het openbaar vervoer écht een alternatief wil zijn voor de wagen dan moet het stipt, betrouwbaar en betaalbaar zijn.”

De plaatselijke Groen-politici samen met de groene parlementairen Kim Buyst (federaal parlement) en Björn Rzoska (Vlaams Parlement) die werk willen maken van een uitbreiding van het aanbod in openbaar vervoer ‘s avonds en van een nachtaanbod op de grote lijnen. “In een slim mobiliteitssysteem is er dag én nacht een beschikbaar alternatief. Er is dringend nood aan meer investeringen in treinen, trams en bussen, ook later op de avond”, klinkt het.

Om die boodschap kracht bij te zetten doopten de groenen vrijdag 14 februari om tot Valentrein. Over heel Vlaanderen delen zo’n 90 Groen-groepen Valentrein-kaartjes uit aan de stations. “Aan het station van Brugge krijgen de pendelaars er van onze vrijwilligers een fair trade chocolaatje bovenop. Hopelijk voor veel pendelaars de manier om de dag met een glimlach te beginnen. Het chocolaatje is geen zoethoudertje, maar we willen pendelaars er op deze Valentrein vooral een positief gevoel mee geven”, stellen Raf Reuse en Carol Cartigny.

Ook Conny Verbandt uit Oostende krijgt een chocolaatje van Groen en kan het gebaar zeker waarderen. Ze spoorde met de trein vanuit Oostende naar Brugge. “Ik kom regelmatig met de trein naar Brugge; ook omdat mijn zus hier woont. Ja, ik heb wel een rijbewijs maar ik ben wat bang geworden in het drukke verkeer”, vertelt Conny. “Dus ben ik wel een fervente treingebruiker maar ik vond toch ook, net als deze mensen van Groen, dat de laatste trein, zeker in de week, al erg vroeg is. Het is niet eenvoudig om eens een avondje uit te gaan op zo’n manier. En het zou inderdaad ook wel iets goedkoper mogen om een echt aantrekkelijk alternatief te zijn.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier