https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Groen Brugge kant zich tegen komst van milieubelastend bedrijf Starious bitumen in Zeebrugse voorhaven

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

Tijdens de Brugse gemeenteraad dinsdagavond kantte Andries Neirynck (Groen) zich tegen de mogelijke komst van het milieubelastend bedrijf Starious bitumen, dat zich in de Zeebrugse voorhaven wil vestigen.

Dit bedrijf uit Singapore wil een vestiging bouwen op de Leopold II-dam in de voorhaven van Zeebrugge. “Dit op een boogscheut van de vissershaven en de bewoning van Zeebrugse wijken. Bovendien is er een sterke uitbreiding van de bewoning gepland, hierbij verwijs ik naar het RUP Zeebrugge Vissershaven”, stelt andris Neiryinck..

De mogelijke komst van een dergelijk milieubelastend bedrijf past voor Groen niet in de Zeebrugse haven, dergelijke activiteiten horen enkel in de Gentse kanaalzone of de Antwerpse haven. “Op gebied van werkgelegenheid is dit geen hoogvlieger. Deze zone in de voorhaven kan veel beter benut worden. Amper 10 werknemers voor deze toplocatie in de voorhaven is werkelijk veel te weinig”, aldus Andries Neirynck.

Bitumen zijn volgens Groen schadelijk bij inademing: “Het bedrijf zal daar Bitumen overslaan, verwarmen en mengen met andere stoffen.”

Volgens schepen van Franky Demon (CD&V) behandelt een team van experten de aanvraag tot omgevingsvergunning: “Op basis van de eerste screening moeten er maatregelen genomen worden om de geurhinder te beperken. We onderzoeken of het bedrijf afdoende garanties kan bieden inzake milieuvereisten. Het is nog te vroeg om een beslissing te nemen. De adviesronde is nog bezig. In juni valt de beslissing.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.