Griet Wyseur in Dubai: “De Emirati en hun sjeiks durven nog groots te dromen”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

De Brugse Griet Wyseur en haar Antwerpse echtgenoot Lucas Verschueren wonen sinds 2011 in Dubai.

Toen Lucas in 2010 de kans kreeg om voor Emirates Airlines te gaan werken in Dubai, besloten hij en zijn echtgenote Griet Wyseur om de stap te wagen. Zij werkt er intussen als zelfstandige gids en krijgt vaak ook opdrachten voor events, gaande van teambuilding tot informaticabeurzen. Samen betrekken ze een ruim appartement met twee slaapkamers, centraal in Business Bay, met zicht op de Burj Khalifa.

Dubai staat bekend om zijn imposante hoogbouw. Hoe nietig zijn de mensen daar beneden als je door het raam kijkt?

“We wonen op het 26e verdiep, maar dat is niet erg hoog in Dubai. Vrienden van ons woonden eerder op het 68e… Niettemin hebben we af en toe het gevoel ‘boven de wolken te wonen’: soms blijft de ochtendmist hangen tussen de gebouwen in Down Town Dubai, een onwerkelijk gezicht.”

Griet Wyseur in Dubai:

“Wat erg fijn is, is dat bijna alle blokken een eigen gymzaal, zwembad en ontspanningsruimte hebben. En eigenlijk hebben we met één slaapkamer voldoende, maar door die extra slaapkamer komen er wel vaak vrienden en familie op bezoek.”

Was je onder de indruk toen je in Dubai aankwam?

“Best wel, maar andere moderne steden zijn ook indrukwekkend. Natuurlijk is het wel zo dat Dubai graag de grootste, de duurste en de eerste heeft en is. Als gids ken ik ook het verhaal achter elk van die gebouwen en dat maakt het veel interessanter: het ontstaan en de moeilijkheden bij het creëren van de palmeilanden, of de opbouw van de Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld.”

Griet Wyseur in Dubai:

“Mijn persoonlijk favoriete plekje in Dubai is het oude stadsgedeelte. Weinig mensen weten dat de artificiële stad Dubai een geschiedenis heeft, die teruggaat tot ver voor het begin van onze tijdsrekening. Ik merk dat ook vaak als ik aan het toeren ben, dat dit onverwachte vaak een even grote indruk nalaat als de futuristische gebouwen.”

Hoe ga je om met de hitte?

“Het is gelukkig lang niet élke dag ‘bakken en braden’ in het Midden-Oosten. Het is wel zo dat we erg uitkijken naar de winter, de mooiste periode in Dubai. In de zomer is het niet alleen heel erg warm, met temperaturen die vlotjes voorbij de 40 graden gaan, maar het is vooral de extreme vochtigheid – tot boven de 90 procent – die die hitte ondraaglijk maakt. In de zomer koelt het ‘s avonds ook niet af. Een buitenzwembad moet hier gekoéld worden in de zomer, anders spring je in een warm bad.”

Griet Wyseur in Dubai:

“Vanaf september zakken de temperaturen en de vochtigheid en kijken we uit naar de winter. Een topseizoen met ideaal weer om te gaan fietsen, lopen, zwemmen of kamperen. Na mei warmt alles waar op, en gaan we voor binnenactiviteiten, zoals een filmpje kijken. Een beetje wat de Belgen in de winter doen dus…”

Van welke ‘uitzonderlijkheden’ of opvallende zaken stond je daarnaast nog te kijken in deze grootstad?

“Dat de Emirati en hun sjeiks durven te dromen. In tijden waarin Europa uit een dal kruipt en alles functioneel en efficiënt wordt gebouwd, biedt Dubai tegengewicht. Gebouwen moeten niet – alleen – functioneel, maar tegelijk ook indrukwekkend zijn, verbazen, groter zijn dan verwacht. In Dubai wordt een project beoordeeld op haar spektakelwaarde, en daarna pas of het realiseerbaar is. Geloof me vrij, voor elk gerealiseerd project in Dubai zijn er 100 bedacht, maar nooit uitgevoerd. Tegelijk leunt dit durven dromen en doen ook erg aan bij de arrogantie van de arabieren. Sinds de ontdekking van de olie zijn ze aan een zwaar inhaalmanoeuvre bezig. Ze willen zich heel erg profileren als het nieuwe centrum van de wereld.”

Griet Wyseur in Dubai:

“Dubai houdt er ook een razend tempo op na. De stad slaapt nooit. Als je voor een rood licht staat en het springt op groen, hebben al vijf auto’s getoeterd voor je gas kan geven. Ook de snelheid waarmee projecten gedacht, bedacht en uitgevoerd worden is indrukwekkend. Mensen die vijf jaar geleden Dubai bezochten, herkennen het vandaag niet meer.”

“En misschien een derde punt: de veiligheid. Je kunt gerust je spullen op het strand achterlaten als je gaat zwemmen, je tas op een terras onbewaakt laten, je spullen ergens leggen in een nachtclub en die enkele uren later terug meenemen, geen probleem. Ik merk vaak aan mezelf hoe vanzelfsprekend veilig het is in Dubai. Ik sta op drukke plekken te gidsen met mijn handtas open op mijn rug. Elke keer zijn het de toeristen die me er op wijzen. Enfin, laat dit geen uitnodiging zijn voor alle dieven… want zo blijkt, de meeste kleine criminaliteit komt van het toerisme.”

Hoe lang wil je er blijven wonen? Is dit definitief?

“Dat is eigenlijk onbeslist, maar Dubai is zeker niet definitief. Voor niemand eigenlijk. Laat me simpel stellen dat wij allen gastarbeiders zijn in Dubai, omdat zij de kennis, expertise en dergelijke niet hebben, maar wel de centen. De jaren dat ze ons nodig hebben zijn we resident in de VAE, maar nooit ‘citizen’. Dat kan je ook niet worden, tenzij in een paar uitzonderlijke gevallen. Loopt je contract te einde of verlies je job, dan heb je twee maanden om in te pakken en het land te verlaten.”

Griet Wyseur in Dubai:

“Dubai is voor niemand een eindstation. Voor sommigen is dat een spijtige zaak. Ik heb vrienden die hier al meer dan 25 jaar wonen, die hun land van herkomst niet meer als thuis beschouwen, die niet meer zo gemakkelijk zouden functioneren in België, die er geboren zijn. Kortom, personen die ‘Dubai ademen’. En toch moeten ook zij het land verlaten als ze er ophouden te werken. Toen ik hier terecht kwam, bleef de gemiddelde expat er anderhalf tot twee jaar. Intussen is dat gemiddeld 5 tot 6 jaar.”

Zijn er dingen die je mist uit je geboorteland?

“Waar zal ik beginnen? Familie en vrienden natuurlijk, maar ook heel simpele dingen. Initieel had ik het er moeilijk mee dat je voor alles je auto nodig hebt. Ik miste het om ergens heen te kunnen wandelen. En zo zijn er nog honderd kleine dingen: krokante pistolets op zondagmorgen, lopen rond de vesten in Brugge tussen het groen, een lekkere steak tartaar, de voorjaarsklassiekers en Vlaanderens Mooiste, de ontelbare bieren, overal groen en planten zien… Hoe langer ik in het buitenland woon, hoe meer ik besef dat het vooral de kleine dingen zijn die ik mis.”

Griet Wyseur in Dubai:

Is het leven er duur?

“Wonen is er duur, auto’s zijn wat goedkoper. Benzine tank je hier voor 35 cent per liter. Eten en alcohol zijn vrij duur. Voor een Stella of een glas wijn betaal je standaard ongeveer 10 euro. Bijna alle voedsel wordt ingevlogen. Daarnaast zijn andere zaken dan bijzonder goedkoop, zoals laaggeschoolde arbeidskrachten als bijvoorbeeld een klusjesman. Toeristen hebben vaak het idee dat iedereen in Dubai belachelijke bedragen verdient, maar dat valt best mee. Laaggeschoolden verdienen zelfs een pak minder dan in België.”

Wat vond je familie van je vertrek?

“Dat heb ik eigenlijk nooit gevraagd, het was gewoon zo dat ik zou verhuizen. Wij waren thuis met drie: mijn zus woont nog steeds in Brugge, maar mijn broer heeft ook al in verschillende landen gewoond. In het begin lijkt het Midden Oosten wel wat ver, maar eigenlijk valt dat best mee. Op 7 uur vliegen ben je er.”

Griet Wyseur in Dubai:

Waarom moeten onze lezers zeker eens naar Dubai afreizen?

“Als ik iets mag aanraden, dan zou ik kiezen voor het minder evidente. Natuurlijk kan iedereen op een kameel gaan zitten en de Burj Khalifa bezoeken – wat zeker de moeite waard is – maar je kunt ook de oude stad en de tradities van de ‘Emiratis’ ontdekken, of met een gehuurde fiets 50 km door de woestijn gaan fietsen, langs een mooie zanderige fietstrack. Ik ga er vaak heel vroeg fietsen om de hitte te vermijden en dan kom je een horde wilde oryxen tegen, een aantal kamelen of een Emirati die met zijn valk aan het oefenen is. Of soms niemand, net als je lek rijdt natuurlijk…”

(Frederik Jaques)

Griet Wyseur in Dubai: