Griet Verbeke brengt vanaf 22 november virtual reality naar Desselgem met ‘VR-loft’

Griet Verbeke brengt virtual reality naar Desselgem. © PNW
Redactie KW

Nog twee weken en dan is het zover. Op vrijdag 22 november opent Griet Verbeke haar ‘VR-loft’ in de Nieuwstraat. “VR staat voor virtual reality, dat is technologie waarmee je in een virtuele wereld kan terechtkomen. Mijn doel is om met behulp van virtual reality meer mensen aan het bewegen te krijgen”, stelt ze.

Vanaf 22 november baat Griet Verbeke haar ‘VR-loft’ in de Nieuwstraat uit. Het gloednieuwe bedrijfje zit verscholen tussen de andere huizen, in vroegere magazijn van Modest Neirynck. “De mensen zullen eigenlijk virtual reality kunnen spelen op de eerste verdieping van mijn huis. Die hebben we omgebouwd tot een zaal met vier speelvelden”, vertelt Griet (39), die sinds één jaar getrouwd is met Waregems schepen Jo Neirynck (CD&V).

Ik heb hier al vaak mensen over de vloer gehad die niet over de plank durven te wandelen

Griet kwam in contact met virtual reality vanuit haar job als docent. “Ik werk ondertussen zeven jaar voor de opleiding Sport en Bewegen van de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) in Brugge. Daar ben ik lesgever rond sportinno0vaties en verantwoordelijk voor de uitbouw van onze Sportinnovatiecampus”, gaat de Bissegemse verder. In de Sportinnovatiecampus doet de hogeschool samen met Sport Vlaanderen onderzoek naar technologie en sport.

“Op die manier raakte ik geïntrigeerd door virtual reality. Via de technologie kan je mensen onderdompelen in een compleet nieuwe wereld en hen een unieke ervaring bieden”, stelt Griet. “Ik heb een ruim doelpubliek voor ogen: enerzijds zijn er de gamers, die eens op een actievere manier willen gamen, met meer beweging. Anderzijds zijn er de mensen die niet graag lopen of fitnessen. Hier kunnen zij toch wat sporten en bewegen, op een fijne en plezante manier.”

Kinderfeestjes

Op de speelvelden biedt Griet de deelnemers een reeks spelletjes aan. “Zo kunnen de spelers bijvoorbeeld paintballen. Ze spelen dan tegen elkaar én tegen andere mensen in de wereld die ook over een VR-set beschikken”, zegt ze. “Of ze kunnen het evenwicht bewaren op een plank die zogezegd metershoog in de lucht hangt. Best grappig eigenlijk, ik heb hier al vaak mensen over de vloer gehad die niet over de plank durven te wandelen, terwijl ze gewoon met de voetjes op de rond staan.”

Speelzalen met virtual reality zijn niet nieuw: begin november opende ‘The Park’ in Kortrijk nog. Alleen wil Griet met haar ‘VR-loft’ de drempel nog wat meer verlagen.

“In onze ‘VR-loft’ kunnen bijvoorbeeld vrijgezellenfeestjes, teambuildings of familiefeestje georganiseerd worden. Ook verjaardagsfeestjes voor kinderen behoren tot de mogelijkheden, al is een minimumleeftijd van negen jaar aangeraden”, aldus Griet. “Misschien wordt een avondje virtual reality binnenkort een leuk alternatief voor een cinemabezoek?”

Goede doel steunen

Het beperkt zich trouwens niet tot de ‘VR-loft’ alleen, want Griet trekt erop uit met de technologie. “Virtual reality-games kunnen inderdaad niet enkel op de speelvelden gespeeld worden, maar ook op eender welke locatie. Als bedrijven een teambuilding in hun eigen gebouwen willen houden, kan ik perfect langskomen”, meent Griet. “Er zijn al enkele sportdiensten van gemeenten die me gecontacteerd hebben. Bovendien heb ik al enkele sessies achter de rug in de gevangenis van Ieper.” Om verder kennis te maken met de wondere wereld van virtual reality, nodigt Griet iedereen op de kennismakingsdag van de ‘VR-loft’. “Op vrijdag 22 november ga ik officieel van start, maar op zaterdag staan de deuren letterlijk open voor iedereen. Tussen 10 en 18 uur mogen alle geïnteresseerden tien minuten gratis spelen. Wie gewoon een kijkje wil nemen, is uiteraard eveneens welkom. Om de dorst van het spelen te lessen, is er ook een bar voorzien voor Kom Op Tegen Kanker”, besluit Griet. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier