Griet Samain uit Aalbeke ziet workshops zingen als een missie

Griet Samain geeft workshops zingen: "Een ideale uitlaatklep." © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Griet Samain kon eind april haar concert ‘Griet, solo en intiem’ niet brengen. Met haar project ‘Mommy’s got a mission’ zit ze echter niet stil. Ze geeft workshops zingen. “Zingen kan echt helend werken”, weet ze.

Griet Samain (32) groeide op in Aalbeke en woont er nu al weer drie jaar. Ze is getrouwd met Wannes Gykiere. Het koppel heeft met Marie (6) en Ella (4) twee dochtertjes. Griet studeerde sociaal werk en werkt halftijds als administratief medewerker in de muziekschool. Aangezien er momenteel geen lessen zijn doet ze tijdelijk thuiswerk.

Het is echt wel een muzikale familie. Wannes is dirigent van de mini’s bij de koninklijke harmonie Eendracht. Griet zong al veel toen ze een kleuter was. “Ik erfde de muziekmicrobe van mijn ouders. Mijn papa speelde piano, mijn broers speelden ook muziek en mijn mama koos voor het accordeon.”

Solo en intiem

Griet volgde muziekschool en leerde er hoorn spelen. Ze volgde in haar tienerjaren zes jaar zangles bij Marjolein Cneut. Daarna kreeg ze nog verder privéles. Haar eerste optreden gaf ze als kind op een huwelijksmis van een oud-Chiroleidster en zong ook al regelmatig tijdens concerten van harmonieën. Nu is Griet de leadzangeres van de Mainstream Music Band. Tom Hillewaere is de zanger. Griet acteerde en zong ook al enkele keren mee in een musical. Ze was vorig jaar ook een van de stuwende krachten van de musical In de schaduw van Napoleon en vertolkte een solo-rol.

Normaal gezien zou Griet op de laatste zaterdag van april een intiem solo-concert verzorgen in Salon EnVie in Kortrijk. “Door de coronamaatregelen kon dit niet doorgaan. Ik ben aan het afwachten tot het Salon opnieuw kan openen om een nieuwe datum te prikken om er voor een 60 mensen – of als dit niet kan of mag voor zo’n 30 mensen – een intiem concert te brengen. De eerste ‘Griet, solo en intiem’ zal in ieder geval live zijn. Ik heb de avond dat het concert zou gebracht worden twee liedjes gepost op Facebook.”

Momenteel is Griet bezig met Embrace your Voice, een workshop samen zingen, die ze in de coronatijd tijdelijk online geeft. “Zingen is helend en ontspannend”, zegt ze. “Het valt onder de categorie ‘yoga en meditatie'”. Griet vertelt dat de liedjes in de workshops heel eenvoudig zijn. “Soms herhalen zich slechts vier zinnen, maar de energie van het samen zingen is iets speciaals.” Griet had nog maar twee keer een workshop georganiseerd toen de coronacrisis uitbrak. Daarom gaf ze dit nu al een paar keer online. Gezien de omstandigheden bood ze de online workshops gratis aan. “Iedereen heeft momenteel nood aan een uitlaatklep”, zegt ze. “Voor wie ver woont is het een meerwaarde dat het online gebeurt, maar anderen ondervinden het gebrek aan effectief samen zijn. Je hoort de groep niet zingen, want op de online mogelijkheden – waar ik dankbaar voor ben – zit soms een beetje vertraging op verschillende computers.” Voorlopig zijn de workshops enkel voor volwassenen. Ze gaf wel al eens een zangworkshop in een zesde leerjaar en ook dat viel heel goed mee.

Zoekjaar achter de rug

Het vertrekpunt van Embrace your voice komt vanuit het project Mommy’s got a mission. “Ik heb een zoekjaar achter de rug: Ik ben een mama, echtgenote en administratief medewerker, maar ik ben ook een coach met de missie om mensen te helpen op een muzikale, ontspannende en creatieve manier in beweging te komen.” Griet is ook betrokken bij Summa Life Centre, waar vrouwen bezig zijn met yoga, creativiteit, zingen of als herborist.

Mommy’s got a mission is te vinden op Facebook – www.grietsamain.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier