Griet Desmet is klaar om honderd kilometer te wandelen voor ziek neefje: “Door avondklok stap ik eerste 17 kilometer op een loopband”

Griet Desmet is klaar voor een wandeltocht van 100 kilometer.©JOKE COUVREUR JOKE COUVREUR
Griet Desmet is klaar voor een wandeltocht van 100 kilometer.©JOKE COUVREUR JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Zaterdag is D-Day voor Griet Desmet (38). Om haar ziek neefje Thomas (8) een duwtje in de rug te geven, legt ze op 10 een wandeltocht van liefst 100 kilometer af. Van haar woning in Heule gaat het via het UZ Gent naar Thomas in Marke, maar door de avondklok moet ze de eerste 17 kilometer noodgedwongen thuis afleggen. “Ik heb hemel en aarde verzet om een uitzondering te verkrijgen, maar niets hielp”, zucht ze. “Maar ik zál slagen.”

In februari 2020 daverde de wereld bij de familie van Griet Desmet: bij haar acht jaar jong neefje Thomas was kanker vastgesteld en stond hij voor een bijzonder zware strijd. “Maar hij heeft zichzelf het voorbije jaar meer dan overtroffen”, zegt Griet. “Ondertussen zijn er een aantal operaties de revue gepasseerd, net als de nodige bestralingen en chemokuren. Thomas is erg moedig en krabbelt stilaan weer overeind, zijn doorzettingskracht is echt ongezien. Hij volgt een stevig revalidatieprogramma, krijgt thuisonderwijs… Maar zijn optimisme blijft steeds even groot. Chapeau.”

“Vier weken lang heb ik geprobeerd toch ‘s nachts te mogen doorwandelen. Helaas zonder resultaat”

Griet probeerde Thomas en zijn gezin zoveel mogelijk te helpen, maar dit was niet evident in coronatijden. Daarom wilde ze vooral iets extra doen. “In 2015 hebben we met onze jongste zoon eveneens negen maanden in het kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent doorgebracht, we weten dus maar al te goed hoe waardevol hun werk is”, vervolgt ze. “Daarom wilde ik iets doen om Thomas én veel andere zieke kinderen een hart onder de riem te steken. Gaandeweg is het idee gegroeid om een honderd kilometer lange wandeltocht af te werken en zo geld in te zamelen voor het kinderrevalidatiecentrum, de Cliniclowns en het gezin van Thomas.”

Geen uitzondering

Die tocht staat komend weekend op het programma, maar zal toch net iets anders verlopen dan gepland. “Ik ben fysiek en mentaal méér dan klaar”, benadrukt Griet. “Maar de avondklok gooit roet in het eten. Mijn initiële plan was om zaterdagnamiddag te starten en de hele nacht door te wandelen, om dan op zondag rond 16 uur bij Thomas in Marke aan te komen. Ik heb de voorbije vier weken echt alles geprobeerd om een uitzondering te bemachtigen, maar niets hielp. Ik heb de burgemeester van Kortrijk ingeschakeld, klopte aan bij de gouverneurs van West- en Oost-Vlaanderen en zocht zelfs contact met justitieminister Vincent Van Quickenborne en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Helaas zonder resultaat. Jammer, want ik heb er erg veel energie in geïnvesteerd.”

Griet dacht echter geen seconde aan opgeven. “Ik leef al ruim vijf maanden naar dit moment toe, daarom hebben we een oplossing gezocht. De eerste 17 kilometer zal ik in de nacht van vrijdag op zaterdag vanaf 1.45 uur thuis afleggen. Op een loopband of in de tuin, als de weersomstandigheden gunstig zijn. Om 5 uur, wanneer de avondklok niet langer van kracht is, vertrek ik dan naar Sint-Baafs-Vijve om van daaruit de resterende 83 kilometer richting UZ Gent en Marke af te leggen. Als alles goed gaat, zal ik zaterdagavond rond 23 uur bij Thomas de oprit opwandelen. Iets anders dan voorzien dus, maar ik hoop echt te slagen. Voor Thomas en de vele andere zieke kinderen die wat steun kunnen gebruiken.”

Aanvankelijk zou Griet ook telkens door een groep vrienden en familieleden vergezeld worden, maar door de strengere regels kunnen telkens slechts drie mensen meestappen. “Ik vind het bijzonder jammer dat ik zo niet iedereen de kans kan geven om dit avontuur mee te maken, maar de voorbije maanden werd ik ook tijdens mijn vijftig trainingen door hen gesteund. In gedachten zullen al die mensen bij me zijn. En wanneer ik in Marke zal aankomen, zal ik dolgelukkig zijn dat ik mijn doel behaald heb. Niet voor mezelf, maar voor Thomas en alle andere kinderen die een moedige strijd leveren.”

Volg Griets tocht via de facebookpagina Wandelen voor Thomas & co .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.