Griet Breyne (Exlusief Reizen Tielt): “Goesting om te reizen was nog nooit zo groot”

Wouter Vander Stricht

TieltOok voor de reissector zal 2020 een jaar zijn om nooit meer te vergeten. Griet Breyne van Exclusief Reizen is toch hoopvol. “Dit jaar zullen we voor een groot stuk voor niks gewerkt hebben. Maar ik ben positief. De boekingen voor voorjaar en zomer lopen stilaan binnen.”

Al 26 jaar is Griet Breyne actief in de reissector. In 2021 viert haar eigen kantoor, Exclusief Reizen, de tiende verjaardag. En Griet kijkt dan ook hoopvol dat jaar tegemoet.

“2020 is gewoon een lang gerekte rollercoaster geworden. Als je de film terug spoelt, dan besef je dat het in het begin nog niet echt tot ons doordrong wat er ons te wachten stond. In maart vielen de boekingen stil en moesten we volop reizen annuleren. Maar we dachten dat het na de paasvakantie wel weer zou mogen heropstarten. Maar eens het reisverbod was opgeheven hebben we deze zomer toch wat boekingen gehad. Vooral autoreizen naar Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal… Maar ondertussen was ik ook volop klanten aan het terugbetalen. We zijn immers gespecialiseerd in reizen op maat. Die ‘à la carte reizen’ gaan bijvoorbeeld ook vaak naar Azië, Afrika, Amerika… Voor ons was het ook vaak wachten om de centen terug te krijgen van pakweg vliegtuigmaatschappijen, maar ik speel het uiterst correct met mijn klanten.”

Vroeg je je nooit af: waar ben ik mee bezig?

“Uiteraard wel. Ik zat hier iedere dag achter mijn bureau, maar we zullen in totaal acht maanden voor niks gewerkt hebben. Ik heb één werkneemster, maar zij zit technisch werkloos thuis. Maar ik had ook wel contact met collega’s. Vorig jaar was ik voor het eerst uitgenodigd op Pure, een event in Marrakech waar heel wat inspirerende mensen uit de reissector samenkomen. Daar mogen jaarlijks slechts een tiental Belgen naar toe. Pure vond dit jaar online plaats. Zo hoorden we ook de ervaringen van mensen van over heel de wereld in dit moeilijke jaar. Ik heb er veel energie uit geput. Het was ook hartverwarmend om eens van een collega uit Australië te horen hoe zij dat daar aanpakken. Ik probeer er – ook los van corona – altijd de positieve vibe in te houden. In september ben ik dan zelf met een collega naar Portugal geweest. We zijn er van de Algarve tot Alentjo leuke verblijfplaatsen gaan zoeken. Het moet ook niet altijd duur zijn of veel sterren tellen om een leuk hotelletje te zijn.”

Zijn er op dit moment vakantie-oorden die je zou aanraden?

“Afrika. Zopas hadden we nog een klant die in Tanzania is geweest. Het was daar naar verluidt fantastisch. Afrika is ook minder getroffen door corona. De mensen leven er ook op een andere manier samen, alles is er veel uitgestrekter. Zelf heb ik op diverse van die bestemmingen de juiste personen ter plaatse. Dat is belangrijk, want die mensen zorgen ervoor dat de reis van je klant perfect verloopt.”

Zal het vaccin dé oplossing zijn voor de reissector?

“Dan zal iedereen, toch de mensen die op reis willen, zich moeten laten inenten. Nu hoor je dat de mensen er nog diverse meningen op nahouden en sommigen niet staan te springen om zich te laten vaccineren. Maar misschien wordt dat wel verplicht als je een vliegtuig wil opstappen. Wie naar bepaalde landen in Afrika reist, moet ook kunnen bewijzen dat die ingeënt is tegen gele koorts. Misschien gaan we voor corona ook wel naar een dergelijk systeem.”

Komen de boekingen nu weer op gang?

“Jawel, het begint weer aan te zwengelen. De goesting om te reizen was immers nog nooit zo groot. Bestemmingen als Dubai, Gran Canaria, Zanzibar, Guadeloupe, Martinique… zijn in trek. We moeten misschien nog wat geduld hebben, maar ik heb het gevoel dat de reissector straks weer zal ‘ontploffen’. En misschien zal het bij heel wat mensen de ogen geopend hebben. Al wie alles via het internet boekt, zal geen telefoontje gekregen hebben ‘van het internet’ om de problemen op te lossen. Omdat wij hier zelf meer reizen op maat aanbieden, is de concurrentie van het internet kleiner. Maar er zullen zeker collega’s en touroperators in de problemen komen en sneuvelen. Nu is het survival of the fittest. Niet enkel financieel, maar ook psychologisch.”

Heb je zelf dit jaar, naast je uitstap naar Portugal, kunnen reizen?

“Met mijn zoon ben ik in zijn lesvrije week – hij zit nu ondertussen in zijn tweede jaar TEW aan KULAK – naar Israël geweest. Een prachtig, maar toch wel bevreemden land. Tel Aviv is een hippe stad, maar een bezoek aan Jeruzalem is dan weer confronterend. Kort daarna ben ik ook op een studiereis geweest naar Lapland. Wie ‘Down the road’ op tv volgt, zal dit seizoen al gezien hebben hoe mooi het daar is.”

Je bent mama van drie tieners. Hoe vergaat het hen in deze bizarre tijden?

“Ze doen dat zeer goed. Hun hobby’s staan wel op een laag pitje natuurlijk. Marie is het enige meisje in de waterpoloclub en Julie speelt volleybal. Ze zijn ook lid van de scouts waar Gaetan ook in de leiding staat. Het is een moeilijke periode, maar ze houden zich netjes aan de regels.”

Hoe kijk je tegen de eindejaarsfeesten aan?

“Kerst vieren we in familiekring, maar dit keer zal die kring beperkt zijn tot ons eigen gezin. Op oudejaar is er meestal een feestje bij vrienden. Met een mooie ‘bende’ van 18 personen. Maar ook dat zullen we en jaartje moeten uitstellen.”

Wie is Griet Breyne

Privé

Griet Breyne (47) is getrouwd met Henk Verbeke. Ze zijn de ouders van Gaetan (19) en de tweeling Julie en Marie (16). Het gezin woont in de Magdalena Huysstraat.

Opleiding en loopbaan

Griet behaalde een bachelor toerisme in Brugge. Ze studeerde in 1994 af en werkt sindsdien in de reissector. In 2011 startte ze zelfstandig met Exclusief Reizen. Haar kantoor is gevestigd in de Kortrijkstraat 125.

Vrije tijd

Reizen, lopen en zwemmen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.