Griet Bogaert speelt in stuk Villa Karma een op geld beluste vrouw

Griet Bogaert samen met haar medespelers: “Ik speel bewust alleen maar komedies. Het leven is al serieus genoeg.” (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Op geld belust, vals en hautain. “Dat is Josephine, mijn alter ego in het stuk Villa Karma dat we de komende twee weekends spelen in zaal Ocar”, zegt Griet Bogaert uit Roeselare. “Zij is alles wat ik niet ben!”

Griet (44) werkt als medisch secretaresse op de afdeling hartchirurgie van het AZ Delta in Rumbeke. Ze speelt al vele jaren toneel. “Ik stond een eerste keer op de planken als een Italiaans kamermeisje in een klein hotel”, zegt ze.

“Ik was vele jaren lid bij een Passendaalse toneelvereniging, daarna nog bij Volksveredeling en vervolgens enkele keren bij de Roeslaarse Revue. Toen die vereniging stopte, vroeg Sharon of ik me wilde aansluiten bij haar nieuwe vereniging Alise on Stage. Ik kwam er oude vrienden tegen die ik destijds ontmoette bij de Revue.”

Komedies

Griet speelt alleen maar in komedies. “Het leven is al serieus genoeg. Ik heb een vrij zware job en heb tussendoor wel nood aan ontspanning en eens goed lachen. Mijn favoriete rollen zijn deze waarin ik me kan uitleven, die ik kan accentueren door kleding, een bepaald stemmetje… Eén van de rollen die ik het liefst speelde was die van een prostituee. Ik mocht paaldansen en me volledig uitleven. Acteren zit in mij. Ik geniet ervan als ik zie dat mijn plezier iets teweegbrengt bij de mensen, dat ze lachen, een pintje drinken…”

De komende twee weekends is Griet aan haar tweede stuk toe bij Alise on Stage. “Ik speel de hoofdrol in Villa Karma. Josephine is de vriendin van de rijke weduwnaar Alex. Een vrouw die alles is wat ik niet ben: op geld belust, hautain, onbetrouwbaar, … Geen gemakkelijke rol. Maar éénmaal ik Josephines pruik aan heb, voel ik me ook Josephine.”

Christine en Karl

Ook Christine Herman speelt mee in het stuk. Ze vertolkt in Villa Karma de rol van de hippe, excentrieke suikertante Gracienne. Christine speelt al sinds haar 28ste toneel. “In Kortrijk, in Ruddervoorde, in Rumbeke… “Ik speelde ook semiprofessioneel in de Minard in Gent en in Het Koekoeksnest, het hoorspel dat van 1990 tot 1997 op Radio 2 te horen was en waar onder andere Jo De Meyere en Jenny Tanghe aan meededen.”

Na een toneelstilte sloot Christine zich aan bij het toneelgezelschap Roeselaarse Revue. “Ze speelde er onder meer de rol van Tante Betty. Toen de Revue stopte koos ik voor Alise, waar ik rusthuisbewoonster Madeleintje vertolkte. Nu speel ik de excentrieke tante Gracienne. Een eeuwig jonge, rebelse dame… Een rol waarin ik me goed kan inleven.”

Karl Deruytter (57) speelt in Villa Karma de rol van rijke weduwnaar Alex. “Een rol met korte dialogen waarvoor een perfecte timing belangrijk is”, weet Karl. “In 2018 speelde ik voor het eerst een toneelstuk (Bravo Bravo) op vraag van de Roeselaarse Revue. Podiumervaring? Die had ik al van mijn 17de als drummer in diverse bands. Ik zoek zelfs weer een goeie bluesband om me te kunnen uitleven.”

Goede doel

Sharon Simaeys vroeg Karl in 2019 om mee te doen in het stuk Abdij Rustique. “Ze schreef het stuk met mij in gedachten, zei ze toen. Een hele eer en een hele opdracht omdat het een hoofdrol was met lange stukken tekst om uit het hoofd te leren. Maar het lukte, misschien wel omdat ik graag in de belangstelling sta!”

Een deel van de opbrengst schenkt Alise on Stage aan Het Vlinderhuis in het AZ Delta Campus Rumbeke, waar kinderen van patiënten met een ernstige aandoening elke woensdagnamiddag gratis individuele ondersteuning kunnen krijgen.

Meer info op 051 23 81 87 of ilse.doom@azdelta.be. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier