Griepvaccinatiescore van 93 procent bij personeel AZ Zeno is uniek in Vlaams zorglandschap

In dit bijzondere Covid-jaar zorgde de jaarlijkse griepvaccinatiecampagne bij de medewerkers van AZ Zeno voor een nieuw record. Maar liefst 93 procent van de AZ Zeno-medewerkers liet zich vaccineren tijdens de griepcampagne. Een van de hoogste vaccinatiescores binnen het Vlaamse ziekenhuislandschap.

© DM
© DM

“Covid-19 maakte van 2020 een, op zijn zachtst gesteld, uitdagend jaar voor de zorgsector. De jaarlijkse griepcampagne voor griepvaccinatie bij onze personeelsleden was daarom dit jaar nog net dat tikkeltje belangrijker dan andere jaren”, vertelt directeur Frank Lescrauwaet. “Als zorgverlener of personeelslid in de zorgsector loop je immers niet enkel een hogere risico om griep te krijgen, maar ook om collega’s, patiënten en omgeving te besmetten.

“Daarom organiseerde AZ Zeno net zoals de voorbije jaren een vrijwillige griepvaccinatiecampagne, die medewerkers zowel sensibiliseert als aanzet tot actie. Dat leidde net als vorig jaar opnieuw tot een record qua aantal gevaccineerde medewerkers, en wellicht een van de hoogste vaccinatiescores binnen het Vlaamse ziekenhuislandschap.

Stijging in heel het ziekenhuis

In totaal werd 93 procent van de potentiële doelgroep AZ Zeno-medewerkers gevaccineerd tijdens de griepcampagne. Ten opzichte van het al hoge cijfer van vorig jaar, toen 83 procent, betekent dat een stijging van zo’n 10 procent . De stijging is merkbaar over heel het ziekenhuis, campus Knokke-Heist en Blankenberge), verspreid over alle diensten van zorgeenheden tot administratie en keuken.

Op de dienst Intensieve Zorg en bij het dagziekenhuis op de campus Blankenberge is zelfs 100 procent van de medewerkers gevaccineerd.

Ook de dienst Spoedgevallen, het Operatiekwartier, het Orthopedisch Centrum en het Dagziekenhuis Interne haalden een monsterscore. Quasi alle artsen lieten zich vaccineren. De actie werd actief gesteund door de directie, artsen, het comité InfectiePreventieBeheersing (IPB) en de arbeidsgeneeskundige dienst.” (DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.