Grensovergang Leiebrug Wervik wordt niet afgesloten, verdeelde reacties in Tabaksstad

Redactie KW

In heel wat grensgemeenten zijn, in het kader van de bestrijding van het coronavirus, de grensovergangen met Frankrijk volledig afgesloten. In Wervik daarentegen wordt de grensbrug over de Leie met haar Franse zustergemeente Wervicq-Sud niet afgesloten. Dit zorgt voor verdeelde reacties in de Tabaksstad.

Sedert enkele dagen zijn alle niet-essentiële verplaatsingen naar ons land verboden. Terwijl in Menen, Heuvelland en Poperinge de grensovergangen dicht zijn, blijft die van Wervik open. Wat voor controverse zorgt in de Tabaksstad. Vooral op sociale media wordt het al dan niet afsluiten van de grensbrug druk besproken. Ook vanuit politieke hoek vraagt men zich af waarom het zo lang duurt voor de brug met een container afgesloten wordt. Woorden uit de mond van federaal volksvertegenwoordiger en plaatselijk fractieleider (CD&V) Bercy Slegers. Die uit nochtans elk jaar, tijdens de vijfdaagse zomerkermis in de Tabaksstad, haar ongenoegen op het feit dat de stad een container laat plaatsen op de grensbrug. Om zo het doorgaand verkeer vanuit Frankrijk lam te leggen. “Ik was altijd sceptisch tegen het plaatsen van een container tijdens onze zomerkermis, maar tegen corona vraag ik me af waarom het zo lang moet duren”, vraagt Bercy Slegers zich af.

Burgemeester Youro Casier (SP.a) daarentegen ziet geen heil in het afsluiten van de grensbrug. “Wat de zomerkermis betreft, is dat een plaatselijk gebeuren dat maar enkele dagen duurt. Dat zorgt voor weinig problemen”, weet de burgemeester. “Een pandemie zoals we nu meemaken kan weken, maanden duren. Het is onmogelijk om zolang onze brug af te sluiten. Grensarbeiders moeten nog altijd kunnen passeren en ook leveringen vanuit Frankrijk mogen niet belemmerd worden. Sedert enkele dagen is er verhoogde politiecontrole aan de brug. Wie geen geldig attest heeft, komt gewoonweg vanuit Frankrijk onze stad niet meer binnen. Omgekeerd geldt hetzelfde.”

Grensovergang Leiebrug Wervik wordt niet afgesloten, verdeelde reacties in Tabaksstad

Op het recreatie-eiland De Balokken, in de omgeving van de jachthaven, werd de voetgangers- en fietsbrug naar Wervicq-Sud wel afgesloten. Franse hangjongeren zorgden enige tijd geleden voor overlast, maar deze problemen lijken nu van de baan. Enkele Wervikse jongeren overschreden gisteren langs het jaagpad van de Leie het samenscholingsverbod en werden verbaliseerd. Ook een Fransman die gisteren de brug zonder geldige reden overstak kreeg een boete aangesmeerd. Dat bevestigt de burgemeester. Zondag werd een bestuurder voor een onnodige verplaatsing in Wervik beboet. Tijdens verbouwingswerken aan een woning werden drie personen gesanctioneerd. Blijkbaar behoorde het drietal niet tot hetzelfde gezin. (LVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.