Gravin Marie-Madeleine neemt afscheid van haar echtgenoot Henri d’Udekem d’Acoz: “Hij bleef moedig tot zijn laatste dag”

Nonkel Henri samen met zijn echtgenote Marie-Madeleine Kervyn d'Oud Mooregehm. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Vandaag wordt in de Sint-Bertinuskerk in Poperinge afscheid genomen van de oud-burgemeester Henri d’Udekem d’Acoz. De graaf laat in het Couthof in Proven Marie-Madeleine Kervyn d’Oud Mooreghem (70) achter als weduwe. Het lichaam van de graaf werd deze week opgebaard in de kapel van het landhuis. Daar brachten koning Filip en koningin Mathilde al een laatste groet aan hun overleden oom.

“Henri besefte absoluut niet dat hij stervende was”, zegt gravin Marie-Madeleine Kervyn d’Oud Mooreghem (70), sinds maandag weduwe van Henri graaf d’Udekem d’Acoz. “Zondagavond zei hij me nog gewoon ‘tot morgen’ en daarna is hij totaal onverwacht, heel zachtjes overleden in zijn slaap. Door zijn diabetes was Henri al vijf jaar opgesloten in ons huis. Hij kon niet meer uit zijn zetel. Een grote wonde op zijn enkel wilde maar niet gezeten. Daardoor kon hij niet meer stappen of op zijn benen staan. Maar tot op het allerlaatste ogenblik was hij enorm lucide. De jongste maanden had hij wel bijkomende problemen met zijn zicht. Hij kon nog moeilijk de kranten lezen. Maar hij bleef op de hoogte van al het nieuws – zowel lokaal, nationaal als internationaal – door veel naar de televisie te luisteren. Gelukkig kreeg hij nog veel bezoek en telefoontjes. Zijn benen waren niets meer waard, maar zijn hoofd was er nog. Hij bleef een enorme interesse betonen voor de studies van zijn achterneefjes en -nichtjes, welke richtingen zij volgden en hun examenuitslagen.”

Laatste groet

“Henri bleef zeer moedig tot zijn laatste dag”, vervolgt de gravin “Hij heeft nooit ofte nimmer geklaagd. Hij was echt een voorbeeld. Er werden hem nog de laatste sacramenten toegediend. We hebben zijn lichaam opgebaard in de kapel van ons landhuis Couthof. Iedereen die dat wilde, kon hem nog een laatste groet komen brengen. Dat zou Henri zo gewild hebben. Zijn vader werd daar destijds ook opgebaard.”

Zijn benen waren niets meer waard, maar in zijn hoofd was hij nog lucide

Ook het koningspaar kwam al een laatste groet brengen aan het lichaam van de graaf. “Koningin Mathilde is hier maandag al op bezoek geweest, koning Filip kwam dinsdag langs”, bevestigt gravin en historica Marie-Pierre Verhaegen (55), echtgenote van burgerlijk ingenieur graaf Bernard d’Udekem d’Acoz (56) uit Ruddervoorde, aan wie nonkel Henri het kasteel Couthof schonk. Bernard is de zoon van Raoul, de broer van Henri, die in het Vlaams-Brabantse Herne woont.

Levenswerk

“Wij hebben het kasteel en het domein geërfd, maar of dat een geschenk is, is wat anders”, zegt gravin Verhaegen, terwijl ze wijst naar de scheuren en barsten in de muren rond de rouwkapel. “Het wordt een onnoemelijk moeilijke opdracht. Gelukkig wil onze zoon Pierre er zijn levenswerk van maken. Hij is nu 22 jaar en nog student, maar hij droomt al van het Couthof van toen hij nog een kleine jongen was. Hij opperde toen al regelmatig: ‘nonkel Henri heeft geen kinderen, wat zal hiermee gebeuren?’ Eens afgestudeerd, zal hij hier dus de restauratiewerken verder zetten. Gelukkig zijn er de vele premies die we kunnen bekomen. Bepaalde kranten suggereren dat nonkel Henri onmetelijk rijk was, maar dat is helemaal niet zo. Bovendien zijn er zeer veel neven en nichtjes.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier