Graven beschadigd door omgewaaide boom

© (Foto TP)
Redactie KW

“Ik zat zaterdag om 20.30 uur rustig tv te kijken, terwijl het buiten hard waaide en regende. Plots hoorde ik een luide boem”, getuigt Georges Smagghe, die woont naast de begraafplaats van het Ieperse dorpje Zuidschote. Een boom was omgewaaid en had enkele graven beschadigd. Ook in een ander Iepers dorp was er stormschade.

Maandagavond lag de omgewaaide boom nog steeds op de graven van de begraafplaats van Zuidschote, een dorpje dat enkele honderden inwoners telt. “Ik hoorde het maandagnamiddag”, vertelt Hugo Mabesoone (79). “Het familiegraf, waarin mijn vader Gerard (92), moeder Maria (95) en broer Gery (13) rusten, liep schade op.”

Hugo en zijn vrouw Monique Veramme (75) uit Boezinge gingen een kijkje nemen. “Mo mens, dat is een dikke boom. Dat je ouders dat nog op hun hoofd moeten krijgen”, sprak Monique maandagavond met een kwinkslag tegen haar echtgenoot, met wie ze al 54 jaar getrouwd is. “Ik dacht dat ze hier rustig zouden liggen”, reageert Hugo gevat. “Zolang de stad de boom niet wegdoet, kan ik zelf moeilijk tot bij het graf om de brokstukken op te kuisen. Wij hebben die boom daar niet gezet, dus het is niet aan ons om die schade te vergoeden.”

“We zullen deze zaken bespreken met de verzekering, zodat de nabestaanden hier het slachtoffer niet van worden. We zullen nagaan om welke graven en concessies het gaat, zodat we contact kunnen opnemen met de concessiehouders”, reageert schepen Ives Goudeseune (Vooruit).

Het slechte weer veroorzaakte ook schade in een andere Ieperse deelgemeente. “In Zillebeke waaide een boom vanop het openbaar domein op de speelplaats van school De Klaproos. Daar bleef de schade bij mijn weten beperkt”, aldus Goudeseune. “We gaan met de groendienst elke situatie bekijken en zullen ook opruimen.”

Georges hoopt dat de andere bomen op de begraafplaats van Zuidschote preventief verwijderd worden. “Dit zat eraan te komen, had ik al eens gezegd. Die bomen lijken ziek en hebben hun beste tijd gehad. Ze staan er al van voor mijn tijd, en ik ben al 78”, zegt de man, die bekend is als de lokale archivaris en bezieler van het heemkundig tijdschrift De Boezingenaar. “Dit is een echt trekgat. De begraafplaats werd enkele jaren geleden pas onder handen genomen. Hopelijk worden de andere oude bomen – een zestal – snel vervangen.”

“We zullen de gezondheidstoestand van de bomen nagaan en indien nodig zorgen voor vervanging. Eventueel door een andere soort, die beter floreert in die omgeving”, besluit schepen Goudeseune. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier