Gratis shop & go parking tijdens werken in de Brugse Katelijnestraat

Stefan Vankerkhoven

De ondergrondse parking in Katelijnestraat wordt een Shop and GO parking gedurende de werken in de straat die nog lopen tot eind april 2021. Bezoekers zulen er twee uur lang gratis kunnen parkeren. Het is een geste van Interparking zonder financiële repercussie voor de stad. Eerder kreeg elke handelaar ook tien gratis tickets van Interparking na tussenkomst van de schepen Van Volcem. De regeling treedt in werking vanaf vrijdag 18 september.

De Brugse financiënschepen Mercedes Van Volcem verduidelijkt: “De Shop & Go-zone is van toepassing tijdens de periode van de werken in de Katelijnestraat. Met de invoering van deze Shop & Go-zone in een tweede ondergrondse parking willen we de lokale handelaars uit de Katelijnestraat steunen die door de werken moeilijker bereikbaar zijn. Evengoed is dit ook een voordeel voor de bewoners die nu ook bezoekers 2 u gratis kunnen laten parkeren.”

Op schema

Op 30 september zullen de werken af zijn tot aan de Arsenaalstraat, maar er volgen nog twee delen tot aan Ankerplaats en dan vanaf de Mariabrug naar de Ankerplaats. In de laatste fase wordt het Ankerplein aangepast. “De werken in de Katelijnestraat schieten goed op, toch is het voor de lokale handelaars niet altijd even gemakkelijk. Concreet zal Interparking tijdens deze periode er voor zorgen dat de klanten via de uitrit van de Katelijnestraat vlot kunnen binnenrijden. Aanvraag kan gebeuren via: www.pcard.be/brugge”, aldus Mercedes Van Volcem.

‘t Zand

Ook op ‘t Zand is het ondergronds parkeren de eerste 2 u gratis tot 31 oktober dit jaar. Een uitbreiding van 1 u naar 2 u kwam er naar aanleiding van Corona en de noodzakelijke runshopping sedert 8 september. “De invoering is een succes, dit zien we aan de cijfers van de bezoekers. De meeste mensen komen voor minder dan 2 u. Vanaf de 61 ste minuut betaal je wel alle minuten, tenzij je een Pcard hebt. Daarom is het raadzaam dat elke Bruggeling die Pcard aanvraagt bij Interparking. Zo behoud je altijd je eerste u of eerste 2 u gratis in het Zand en Katelijnestraat. Met de Pcard krijg je ook 25 procent korting en heb je ook je ticket niet meer nodig bij in en uitrijden. Zo vermijd je vervelende wachtrijen en een zoektocht naar je ticket”, vertelt de Brugse schepen Van Volcem.

Bezetting parkings

Tot aan de vooravond van de versoepeling van de maatregelen die België nam om uit de COVID-19 crisis te stappen bleef het ontzettend kalm in de Brugse parkings. “Het is pas vanaf 11 mei dat we terug een stijging kunnen waarnemen van het aantal bezoekers en vervolgens de omzet. De trend zit duidelijk in stijgende lijn”, zegt de Brugse financiënschepen.

Uit de bezettingsgraadcijfers van de parkings in Brugge is het effect van de coronacrisis duidelijk merkbaar. “Voor de maanden maart, april en mei bleef deze bezetting ver onder de 50%. In juni en juli zien we een heropleving. Zo liepen de bezettingscijfers tijdens zaterdagen op tot maar liefst 80%. Met de heropstart van zowel de horeca als bepaalde evenementen hopen we deze positieve trend vast te houden.”

Sinds de invoering van de Brugse Pcard begin dit jaar maken er nu 5.385 Bruggelingen gebruik van dit voordelig systeem. “We zien dat het aantal gebruikers van deze voordelige Pcard blijft stijgen. De Pcard biedt niet alleen aantrekkelijke kortingen om te komen shoppen in Brugge, maar ook nog tal van andere voordelen. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid aangeboden om de nummerplaat te linken aan de Pcard. Een ideale manier om in coronatijden volledig contactloos te betalen”, besluit schepen Van Volcem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier