Gratis kraamzorg voor pas bevallen West-Vlaamse moeders

Kraamzorgcoördinator Annick Cokelare overhandigt een fles champagne aan kersvers vader Steven Peperstraete. Trotse mama Vicky Onderdonck poseert met de kleine Jana. © MPM
Maxime Petit
Maxime Petit Sportmedewerker

Tijdens de Week van de Kraamzorg schenkt Familiehulp pas bevallen moeders 4 uur gratis kraamzorg. Hiervoor werkt de thuiszorgorganisatie samen met verschillende West-Vlaamse ziekenhuizen in Roeselare, Izegem, Tielt, Menen, Veurne en Oostende.

Naar aanleiding van de Week van de Kraamzorg werkt Familiehulp nauw samen met enkele West-Vlaamse ziekenhuizen. Concreet krijgen moeders die tijdens deze week bevallen vier uur gratis kraamzorg aangeboden. Bovendien ontvangen zij een geschenkje in de vorm van een Familiehulp-slabbetje en een informatiefolder kraamzorg. In West-Vlaanderen nemen volgende ziekenhuizen deel aan de actie rond gratis kraamzorg: AZ Delta Roeselare, Sint-Jozefskliniek Izegem, AZ Delta Menen, Sint-Augustinus Veurne, AZ Damiaan Oostende, AZ Sint-Jan Brugge-Oostende en het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt.

Ondersteuning

De samenwerking tussen Familiehulp en de West-Vlaamse ziekenhuizen komt er niet toevallig. “Binnen ons kraamzorgbeleid vinden we het erg belangrijk om samen te werken met professionele zorgpartners, zoals vroedvrouwen, huisartsen of ziekenhuizen”, vertelt Fabienne Phlypo, expert zorgbeleid bij Familiehulp. “Op die manier kunnen pas bevallen moeders en jonge gezinnen optimaal genieten van een kwalitatief en volledig zorgaanbod. Kraamzorg is namelijk erg belangrijk. Het geeft elk jong gezin de nodige ondersteuning tijdens de eerste weken na de geboorte. Zo krijgen de kersverse ouders in alle rust tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en kunnen zij met al hun vragen terecht bij mensen met de nodige expertise. Zeker nu mama’s minder lang op de materniteit kunnen blijven, vormt kraamzorg voor veel gezinnen een extra hulp.”

Gerichte acties

“Kraamverzorgenden helpen bij de verzorging van de baby en de moeder, geven advies bij borstvoeding en flesvoeding en nemen huishoudelijke taken op zich. Bovendien bieden zij psychosociale en familiale ondersteuning aan het hele gezin”, vertelt Annick Cokelaere, kraamteamverantwoordelijke van regio Ieper. Tijdens de Week van de Kraamzorg bundelen verschillende thuiszorgorganisaties, ziekenhuizen en expertisecentra hun krachten om kraamzorg meer bekend te maken. “Want hoewel het aantal aanvragen voor kraamzorg de laatste jaren sterk is toegenomen, merken we dat veel gezinnen hier nog niet of te weinig mee bekend zijn. Daarom organiseren we tijdens deze week gerichte acties.”

(MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier