Gratis fietsatelier in de Barakken wil jongeren vooruithelpen

Jonathan en Jordy aan de slag in BBP. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Vanaf 7 december kunnen fietslievende Menenaars voor herstellingen aan hun stalen ros terecht op een unieke locatie in hartje Barakken. Het nieuwe fietsatelier BBP zorgt ervoor dat elke tweewieler zonder problemen weer de straat op kan.

Hangjongeren, straattuig, nutteloos uitschot. We sparen de harde woorden vaak niet als we spreken over een jongere generatie. En als die jongere zijn of haar plaats in de maatschappij niet vindt, zijn we nog harder. Die woorden vielen ook bij Jonathan Eggermont (28) niet in dovemansoren. Als maatschappelijk werker leeft hij nagenoeg permanent in de leegte tussen de jongeren en hen die als ouderen worden bekeken.

“Waar heel wat mensen uit vervlogen generaties zich niet schamen om jongeren steeds met de vinger te wijzen wanneer ze iets fout doen, stel ik ze vooral de vraag wat ze wel graag doen”, vertelt hij. Het antwoord op die vraag kwam er in de vorm van Jordy Calbert (20). “Zowel vanuit de kant van de jeugd, die zich nutteloos voelde, als vanuit de maatschappij kreeg ik verschillende signalen te horen”, gaat Jonathan verder.

Jonathan Eggermont wil met BBP jongeren aan een waardevolle hobby helpen.
Jonathan Eggermont wil met BBP jongeren aan een waardevolle hobby helpen.© CLL

“Problemen met fietsen lijkt voor de overheid banaal maar voor de man of vrouw in de straat is dit toch wel van tel. Fietsen die worden achtergelaten, gestolen fietsen of fietsen in gebruik door jongeren maar die niet conform de wet zijn: het zijn dingen die leven. Wanneer je dit hoort en je hoort dat er jongeren, met talent, niet weten hoe ze hun dagen moeten vullen dan kun je kiezen om te klagen of om te handelen. Wij kozen voor het laatste en dit is het resultaat.”

In garagebox

Een unieke samenwerking tussen een maatschappij, op zoek naar eenvoudige en vooral goedkope mobiliteitsoplossingen en jongeren die zich voor diezelfde maatschappij willen inzetten, dat is het nieuwe fietsatelier. “Ik heb altijd al willen werken in de fietsenbranche, helaas ontbreekt het me aan de juiste diploma’s.”

Jordy kan dan misschien wel nog genieten van zijn onbezonnen jaren, hij staat wel voor een volwassen uitdaging. “Toen ik het VTI, met diploma automechanica op zak, verliet kwam ik terecht in een soort van zwart gat”, zegt de twintiger. “Ik vond geen werk, wilde me nuttig maken maar mijn kennis leek nergens welkom. Samen met Jonathan begon ik dan maar aan fietsen te sleutelen want uiteindelijk leerde ik ook aan tweewielers knutselen op school, dingen die allemaal tijdelijk waren. Toen we van de gemeente een garagebox in de Grondwestraat ter beschikking kregen, twijfelden we geen moment. Het Fietsatelier BBP was geboren!”

Jordy is maar wat blij dat hij toch nog een job vond in de fietsbranche.
Jordy is maar wat blij dat hij toch nog een job vond in de fietsbranche.© CLL

“BBP staat voor Barak Bike Pimp”, vult Jonathan verder aan. “Vanaf 7 december kan iedereen hier terecht voor gratis herstellingen, onderhoud of zelfs het pimpen van je fiets. De onderdelen die we gebruiken zijn ofwel nieuw, ofwel afkomstig van achtergelaten fietsen die de politie vindt. Recyclage dus, iets wat voor iedereen bijzonder handig kan zijn.”

Het BBP Fietsatelier is vanaf 7 december te bereiken in de garagebox naast hoeve La Haute Cense.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier