Gratis containerpark is verleden tijd: brandbaar afval kost je voortaan 20 cent per kilo

Vandaag kan je nog 50 kilogram gratis storten, daar komt binnenkort verandering in. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Kortrijkzanen die hun brandbaar afval naar het containerpark willen brengen zullen daar binnenkort 20 cent per kilo voor moeten betalen. Vandaag kan je een hoeveelheid van minder dan 50 kilo per jaar nog gratis storten. Ten laatste tegen halfweg mei verandert dat op het containerpark in de Graaf Karel de Goedelaan. De andere drie parken volgen snel.

Concreet voert de stad de maatregel eerst in op het diftarcontainerpark in de Graaf Karel de Goedelaan. Dat is het deel van het park waar ook bestelwagens, lichte vrachtwagens en aanhangwagens welkom zijn. Bij het tweede deel van het park en de andere drie Kortrijkse containerparken is dat niet het geval, daar kan je alleen met een personenwagen terecht. “Maar binnenkort zullen ook die parken onvermijdelijk volgen”, liet de schepen van Afvalbeleid Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) optekenen.

Aan de procedure zelf verandert er weinig. Het afval dat je meebrengt zal nog altijd gewogen worden. Aan de hand van je identiteitskaart houdt de stad bij hoeveel en wat voor soort afval je stort. De prijs van 20 cent per kilo brandbaar afval blijft ook behouden. Alleen moet je die nu dus betalen vanaf de eerste kilo die je stort. Voor de duidelijkheid: dat is in eerste instantie enkel het geval als je langskomt met een bestelwagen, lichte vrachtwagen of aanhangwagen. Ook voor de andere afvalgroepen verandert er niets. Zo blijft bouw- en sloopafval gratis tot 200 kilo en ook de eerste 50 kilo groen- en houtafval kan je gratis kwijt op het dichtstbijzijnde containerpark. Het geld dat die maatregel in het laatje brengt gaat naar stad Kortrijk.

“Dat komt inderdaad in onze begroting terecht”, bevestigt de schepen. “Maar wij investeren ook enorm veel in Imog, onrechtstreeks vloeit het geld dus wel naar de containerparken terug.”

Brief van gouverneur

In onze streek is er al een hele tijd geen containerpark meer te vinden waar je nog gratis een aantal kilo brandbaar en te storten restafval kwijt kan. Toch wilde de Kortrijkse gemeenteraad de regeling nog een tijdje laten bestaan. Maar zij worden nu teruggefloten door Ovam, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij die verantwoordelijk is voor het Vlaamse afvalbeleid. “Enkele weken geleden ontvingen we een brief van de gouverneur waarin hij ons verplicht om het storten van brandbaar afval betalend te maken”, verduidelijkt Ruth Vandenberghe. “Voor ons komt dat eigenlijk nogal ongelegen omdat we – zoals geweten – werken aan plannen voor een nieuw containerpark. De parken aan de Graaf Karel de Goedelaan en de Maandagweg zullen op termijn immers verdwijnen.”

Vandaag kan je nog 50 kilogram gratis storten, daar komt binnenkort verandering in. (foto AN)
Vandaag kan je nog 50 kilogram gratis storten, daar komt binnenkort verandering in. (foto AN)

Doel is afval vermijden

“We merkten natuurlijk wel dat we als stad steeds meer alleen kwamen te staan met het idee om nog 50 kilo gratis brandbaar afval toe te laten. De maatregel was er dus waarschijnlijk sowieso gekomen, alleen wat later. Wij vinden het milieu immers ook belangrijk. Maar geen gehoor geven aan de brief van de gouverneur komt neer op burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat is dus geen optie.”

(foto AN)
(foto AN)

Onrechtstreeks vloeit het geld terug naar de containerparken, aangezien wij veel investeren in Imog – Ruth Vandenberghe, schepen van Afvalbeleid

Koen Delie, directeur externe zaken van Imog, treedt haar daarin bij. “Wij worden door Ovam verplicht om het principe van de vervuiler betaalt toe te passen. De situatie in Kortrijk was in deze groene tijden dus onhoudbaar. Voor de duidelijkheid, wij verplichten mensen niet om te betalen. De bedoeling is dat ze afval gaan vermijden. Waar mensen nu voor het gemak alles in de container van brandbaar afval dumpen, zullen ze in de toekomst misschien twee keer nadenken.”

Niet weten wat je anders met je afval moet doen is geen excuus. “De parkwachters zijn in dienst bij stad Kortrijk, maar volgen bij ons minstens twee maal per jaar een opleiding. Er zijn steeds meer dan genoeg parkwachters aanwezig op het containerpark en zij zijn altijd bereid om te helpen en advies te geven. Het principe is bovendien erg simpel. Alles wat niet in gelijk welke andere container in het park mag en te groot is om in je huisvuilzak te deponeren is brandbaar afval.”

Afval wordt energie

De regels die Ovam daaromtrent oplegt, worden trouwens steeds strenger. “In 2022 mag elke Kortrijkzaan nog maximum 159 kilo restafval produceren per jaar. Die 159 kilo omvat je huisvuilzak, brandbaar afval op het containerpark, maar bijvoorbeeld ook openbare vuilnisbakken. Veel marge is er dus niet. Tot nu toe legde Ovam geen maatregelen op aan steden die de norm niet haalden, maar ook dat zou in de nabije toekomst wel eens kunnen veranderen. We moeten dus voldoende maatregelen nemen en één daarvan is 20 cent aanrekenen per kilo brandbaar afval.”

Zoals de naam suggereert wordt het brandbaar afval nadat jij het in de juiste container deponeerde verbrand. In onze regio gebeurt dat in Harelbeke. De vrijgekomen warmte wordt gebruikt om energie op te wekken. De gemeenteraad bespreekt de maatregel op 1 april. Maar een andere uitweg dan betalen is er sowieso niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier