Grafzerken zakken weg in Ingelmunster, het is gissen naar de oorzaak

Enkele graven zakken weg. Wegens de overstroming of door andere werkzaamheden ? © (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op de gemeentelijke begraafplaats zijn 23 monumentale graven beschermd. Op een andere plaats zakken enkele graven weg. De oorzaken kunnen divers zijn.

Van de 23 beschermde monumentale graven die langs de oprijlaan vanuit de Schoolstraat liggen, zijn er al drie grondig gerestaureerd, waaronder het graf van de familie Schotte-Callens. Dit graf beschikt over een heel speciale grafzerk. Het beeld van de treurende vrouw is het werk van de Amerikaanse beeldhouwster Kühne Beveridge, afkomstig uit Boston en samen met Camille Claudel leerlinge van Auguste Rodin. Daarna verhuisde ze naar Berlijn en keerde terug naar Boston, waar ze in de psychiatrie terecht kwam en enkel nog beelden van vampieren maakte. In 1917 stierf ze. Hoe deze grote naam uit de Amerikaanse beeldhouwkunst in Ingelmunster op een grafzerk van de familie Robert Schotte terecht kwam, is een vraag die niemand – zelfs de huidige familie Schotte – kan beantwoorden. Robert Schotte zorgde al voor de gewaardeerde restauratie van drie van deze beschermde graven. Eveneens beschermd is het dorpszicht van de begraafplaats en de Gravenkapel.

In de toekomst moeten er nog twintig beschermde graven worden gerestaureerd. Deze restauraties zijn mogelijk met subsidies van Onroerend Erfgoed : 70 procent indien de restauratie door de gemeente kan gebeuren, 30 procent indien de restauratie wordt toevertrouwd aan een privépersoon. Dit is 10 procent minder sinds 1 januari 2018. “De moeilijkheid is dat het vaak over oude graven gaat, van overleden van wie geen familie meer in leven is”, zegt de bevoegde schepen Rob Kindt. “Deze legislatuur deden we al serieuze inspanningen voor de heraanleg van de toegangspaden vanuit de School- en de Hinnebilkstraat, voor de restauratie van de Gravenkapel, en voor een nieuw onderkomen voor de diensten op de begraafplaats. Het aanpakken van de monumentale graven is daarom een project voor de volgende legislatuur, tenzij de toestand van het graf zo erg is dat we wel vroeger moeten tussenkomen.”

Einde concessie

Op de gemeentelijke begraafplaats bemerk je bij diverse graven dat het einde van de concessie in zicht is. “Dit volgen we nauwgezet op. In dit geval proberen we de familie voor eventuele verlenging te contacteren. Een jaar lang wordt er ook ‘einde concessie’ bij het graf aangeduid. Krijgen we binnen het jaar geen reactie, dan gaat het dossier naar het schepencollege. Meestal wordt dan besloten om het graf tegen mei/juni van het daaropvolgende jaar te verwijderen. Om de kosten te drukken, doen we die graven dan allemaal in één keer weg.”

Ingelmunster telt ook een lijst met verwaarloosde graven. “Dit zijn meestal oudere graven naast die 23 monumentale graven die tekenen van verval vertonen. Die lijst dateert van deze legislatuur en wordt op vandaag nagekeken. We zitten hier ook met hetzelfde probleem zoals met de monumentale graven. Dit vraagt enorm veel opzoekingswerk en dus gaat dat dossier traag vooruit. Het gaat immers over een graf en het kan heel delicaat worden indien een graf toch tegen de zin van niet gevonden familie verwijderd wordt. We zijn heel voorzichtig met het behandelen van deze lijst”, bekent de schepen.

Regen

Enkele weken geleden regende het hevig en bleef het maar regenen. We vernamen dat een deeltje van de begraafplaats onder water stond, waarna enkele graven zonder kelder schuin begonnen te staan. “Hier kunnen de redenen heel divers zijn”, vervolgt schepen Kindt. “Vaak treden verzakkingen op, als het graf niet op een betonnen kelder rust. De concessiehouder is dan verantwoordelijk om het graf weer recht te plaatsen. Bepaalde graven werden echter ook in het kader van de werken voor de herinrichting van de begraafplaats verplaatst. Komt het door die werken dat één of meerdere graven zakten, dan zal de gemeente haar verantwoordelijkheid opnemen. De situatie kan dus voor ieder graf verschillend zijn. Wie wil dat er iets met zo een graf moet gebeuren, neemt contact op met de technische dienst van de gemeente. We zullen dan onderzoeken wat de oorzaak van het verval is, wie verantwoordelijk is en pas dan kunnen we stappen ondernemen.”

(Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier