Grafische kunstenaars inspireren zich op Jan Van Eyck voor raamtekeningen bij Brugse handelaars

Redactie KW

Vanaf vandaag, zaterdag 1 augustus, tot en met zondag 6 september kun je bij 25 handelaars in de Brugse binnenstad gratis naar raamtekeningen staan kijken die geïnspireerd zijn op het werk van Jan Van Eyck. De tekeningen komen er aansluitend op de tentoonstelling ‘Van Eyck in Bruges’ die nog tot zondag 8 november in het Groeningemuseum loopt.

Musea Brugge gaf de opdracht aan een aantal grafische kunstenaars om verschillende winkelvitrines in het Brugse stadscentrum te decoreren. “Ze lieten zich hierbij inspireren door de iconische figuur Jan Van Eyck, door zijn schilderijen of door zijn hyperrealistische techniek”, zegt Sarah Bauwens, hoofd Pers en Communicatie bij Musea Brugge. “Hun illustraties zijn vaak pareltjes. Ze geven het grote publiek zin om ook het rijke oeuvre van Jan van Eyck in Musea Brugge te gaan ontdekken en zetten ook aan om de expo in ons Groeningemuseum te bezoeken.”

“In coronatijden is het niet evident om met originele en bovenal veilige publieksevenementen uit te pakken”, vult de Brugse cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) aan. “Niettemin zijn we er, samen met de Brugse handelaars, in geslaagd om onze stad op frisse wijze in de kijker te zetten. Dit project maakt bovendien een perfecte symbiose tussen Brugge cultuurstad en Brugge winkelstad.’

Hashtags

“Ook de vele Brugse handelaars sprongen meteen enthousiast mee op de kar”, zegt schepen van Ondernemen Pablo Annys (sp.a) aan. “Brugge heeft heel wat troeven als winkelstad en die blijven we uitspelen. Dit project is daar een uitmuntend voorbeeld van. We steunen op deze manier bovendien ook onze neringdoeners. Ze kunnen die steun, in deze moeilijke coronatijden, meer dan ooit gebruiken.’

Op de website van Musea Brugge staat een handig stadsplan, zodat je geen enkel grafisch werk op de ramen van de deelnemende neringdoeners hoeft te missen. Dat stadsplan vind je hier.

Sommige werken gaan trouwens vergezeld van de hashtags #ikzomerwestvlaams en #museabrugge.

(SVV)

www.museabrugge.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.