Graffiti-artiest Tomas geeft muur van oude Tieltse sporthal kleur

Tomas alias Pavoreal.©Wouter Meeus WME
Tomas alias Pavoreal.©Wouter Meeus WME
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Op de oude muur van sporthal De Ponte prijkt vanaf nu een kunstwerk van de Gentse graffitikunstenaar Tomas Vangermeersch (22). Hij mocht zich helemaal laten gaan nadat zijn werk verkozen werd als meest geslaagde op de zogenaamde coronamuur aan de collegesite in Tielt. “Ik had helemaal geen idee dat ik meedeed aan een wedstrijd, maar ik grijp deze kans met beide handen.”

Tomas Vangermeersch is een Gentse artiest, maar vond de liefde in Tielt en werkt sinds oktober bij Vega Bike waar hij zijn tweede grote passie uitvoert: sleutelen aan fietsen, want kunst en fietsen liggen volgens Tomas in elkaars verlengde. “Mij moet je eigenlijk geen kunstenaar noemen, want dat vind ik te gevat voor mij. Hou het maar bij artiest, want ik ben een artiest in alles wat ik doe. Met fietsen probeer ik van alles uit en ook met mijn graffitispuiten kan ik me helemaal uitleven”, vertelt Tomas. Toen het Tieltse stadsbestuur afgelopen zomer blanco panelen ter beschikking stelde om de collegesite op te smukken, liet Tomas zijn creatieve geest de vrije loop. “Het liefst breng ik vrouwenportretten tot leven. Er is iets in het vrouwelijk gezicht wat me intrigeert. Ook aan de sporthal is dat mijn inspiratie geweest.”

Je-m’en-foutist

Voor het werk aan de sporthal keurde de stad Tielt een voorstel goed, maar daar is Tomas intussen compleet van afgeweken. “Ik kan niet iets neerzetten als ik daar niet mijn hart en ziel heb ingestoken. Ik ben een beetje een je-m’en-foutist en neem het niet zo nauw met richtlijnen. De lijntjes? Daar kleur ik dus liever buiten.” De portretten van Tomas zijn soms zo precies, dat het bijna onwaarschijnlijk lijkt dat ze met grove spuitbussen zijn gezet. Toch zit de kleur er in zijn tekeningen soms ook eens een centimeter naast. “Op zich is dat geen probleem. Dan herstel ik het door er met een donkerdere kleur over te gaan. Als je met verfspuitbussen werkt, moet je altijd van licht naar donker werken, zo kan je kleine foutjes makkelijker rechtzetten. Terwijl ik druk bezig ben, spuit ik ook cijfers en letters op mijn tekening. Dat zijn referentiepunten voor mezelf. Dus geen schrik als je langskomt en denkt ‘wat is die nu aan het doen?’”

“Ik wil mijn stempel drukken, ook hier in Tielt”

Een werk als dit staat er ook niet in een dag, integendeel, Tomas vertoeft al sinds Kerstmis aan de oude sporthal om zijn ding te doen. “Ik ben kritisch als het over mijn werk gaat. Alleen al aan het gezicht van die ene vrouw ben ik 60 uur bezig geweest.” De hobby is ook niet de goedkoopste. Voor een bepaalde kleur bestaan er tientallen kleurtinten. “Als je weet dat ik voor een neusvleugel al bijna vijf verschillende spuitbussen nodig heb, dan spreekt het voor zich dat hier heel veel geld is ingekropen.” Tomas rekent zijn werkuren niet aan, maar krijgt de verf wel terugbetaald door de stad. Tekenen deed Tomas al op jonge leeftijd. Het was dus geen verrassing dat hij voor een kunstopleiding koos. Hij maakte zijn studies met glans af, al konden die punten hem niet zo veel schelen. “Of ik nu een 9 of 19 op 20 kreeg, dat veranderde niets aan mijn kunst. Als ik iets maak, is dat omdat ík dat mooi vind en daar heeft iedereen een andere mening over. Tussen mij en de toeschouwer zit niets, behalve mijn kunst en mijn persoonlijkheid die ik erin gestoken heb.”

Geen vandalisme

Er is nog altijd een misvatting over graffiti. “Vaak worden wij nog als vandalen gezien die andermans eigendommen vernielen. Dat laatste kan ik niet goedpraten. Je kan niet je eigen smaak aan iemand anders opleggen en al zeker niet als dat niet jouw bezit is. En de hoge boetes zijn het risico al zeker niet waard.” In Vlaanderen zijn er volgens Tomas trouwens genoeg legale plaatsen waar graffitikunstenaars terechtkunnen. “Er zijn vzw’s die voorzien in loodsen en skateparken waar je met je kunst niemand schaadt. Alleen is dat niet hetzelfde als wat ik hier aan de sporthal doe. Op die publieke plaatsen kan iemand die nog maar twee dagen een spuitbus vast heeft, zijn signatuur over mijn werk zetten…”

Tomas is blij dat hij de kans krijgt om de Tieltenaars kennis te laten maken met street art . “Als artiest wil ik echt mijn stempel drukken, ook hier in Tielt. Ik wil mensen niet alleen plezieren met mijn kunst, maar hen ook een wauw-effect bezorgen. Het zou fantastisch zijn als ik zie dat ze voor mijn muur poseren en dat mijn foto’s rondcirculeren op sociale media. Wie weet kan ik daardoor ooit mijn droom waarmaken om internationaal te gaan als Pavoreal , mijn artiestennaam.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier