Gouverneur vreest brexit niet (meteen)

© Getty Images/EyeEm
Olivier Neese

Groot-Brittannië stapt vrijdag uit de Europese Unie. Maar van de brexit zullen we niet meteen iets merken. Gouverneur Carl Decaluwé maakt zich dan ook weinig zorgen.

“De facto stappen ze uit de Europese Unie, maar in de praktijk verandert er tot het einde van het jaar niets”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. “De EU en Groot-Brittannië onderhandelen nu over een handelsovereenkomst. Tot op vandaag weten we niet welke richting dat zal uitgaan en daar hebben wij geen stem in.”

“Iedereen zegt dat het onmogelijk is om zo’n akkoord in één jaar tijd af te sluiten”, vervolgt de gouverneur. “In deze transitieperiode is voorzien dat de Engelsen een uitstel kan vragen in juni. Als Boris Johnson dat niet doet, dan dreigt er een no deal-brexit. En dan zullen we oudejaarsavond in het crisiscentrum mogen doorbrengen. (lachje) Voor West-Vlaanderen liggen alle noodscenario’s klaar.”

Als er in juni geen uitstel wordt gevraagd, dan zullen alle betrokkenen weer rond de tafel komen om alle plannen op te frissen. “Maar ik denk dat het zelfs bij een no deal-brexit nog wel zal meevallen, want uit de haven hoor ik dat 85 procent van de bedrijven al in orde zijn op het platform voor douanepapieren. En dat percentage zal de volgende maanden nog verhogen, vermoed ik”, aldus de gouverneur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.