Gouverneur verwerpt klachten tegen Collegesite in Tielt, project komt er dus toch

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Gouverneur Carl Decaluwé verwerpt de klachten tegen de Collegesite in Tielt. Inwoner Wouter Coucke vond dat de toekenning van de publiek-private samenwerking (PPS) niet correct was verlopen. Dat verwerpt de gouverneur nu dus.

“Het Tieltse stadsbestuur werd op 16 augustus 2020 door de diensten van de gouverneur in kennis gesteld dat er twee klachten werden ingediend tegen de beslissingen ‘gunning PPS Stadsvernieuwingsproject Kortrijkstraat’ enerzijds en de aankoopbeloftes van de panden in de Kortrijkstraat anderzijds. Deze beslissingen werden genomen op de gemeenteraad van 2 juli 2020”, vertelt algemeen directeur Hendrik Vandenbruwane.

De klacht kwam van Wouter Coucke, inwoner van Tielt. Hij vond dat de toekenning van de publiek-private samenwerking (PPS) niet correct was verlopen en wil dat er een nieuwe aanbestedingsprocedure en een grondige audit komen.

Kritiek niet gegrond

“De stad heeft in een uitgebreid en gemotiveerd schrijven aangegeven dat de beide klachten onterecht waren. Er werd aangetoond dat de kritiek in de klachten niet gegrond is en dat de beweringen niet correct zijn. Daarbij werd gestaafd dat alle beslissingen wettig en zorgvuldig genomen zijn”, klinkt het. “De gouverneur liet de stad deze week weten dat na het onderzoek in het kader van het algemeen bestuurlijk toezicht van deze beide klachten, beslist werd om hierin niet verder op te treden.”

“Zo werden de opmerkingen omtrent het procedureverloop verworpen: de beoordelingsmethodiek en jurering bij het aanduiden van de voorkeursbieder (2017) is afgesloten waardoor er niet meer op teruggekomen kan worden. Verder is duidelijk dat de wijzigingen aan het ontwerp die werden opgenomen n.a.v. de informatie- en consultatieronde passen binnen het bestek en de lopende procedure. Ook blijkt, volgens de gouverneur, uit het bestek en het dossier voldoende het algemeen belang van het project. Tot slot is de gouverneur van mening dat de gemeenteraadsleden voldoende geïnformeerd werden over deze dossiers.”

Nu deze klachten van de baan zijn, kan er verder gewerkt worden aan de realisatie van het stadsvernieuwingsproject op de site.

Project van lange adem

Het dossier van de herbestemming van de collegesite in Tielt sleept al ruim vijftien jaar aan. Bij een reorganisatie van het onderwijs kwamen de schoolgebouwen langs de Kortrijkstraat jaren geleden leeg te staan. De stad kocht in 2004 de gebouwen van het voormalige Sint-Jozefscollege met de bedoeling op termijn een stadsvernieuwingsproject met woningen, assistentieflats, een lokaal dienstencentrum, een park… te realiseren. De herbestemming van de site van 1,9 hectare sleept sindsdien aan door allerhande klachten en onderzoeken.

Het stadsbestuur en projectontwikkelaar THV Kortrijk sloten een ontwerpprotocol van onderhandelingen af, waarbij het publiek-private project definitief gegund werd aan THV Kortrijkstraat ten koste van de enige opponent Vanhaerents Development. “Nu kan er echt van start gegaan worden met de opmaak van de plannen en het aanvragen van de nodige omgevingsvergunningen. De eerste oplevering zou dan voorzien worden eind 2023”, klonk het bij de voorstelling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier