Gouverneur verplicht mondmaskers op zeedijk langs de hele kust

Vanaf morgen zijn mondmaskers verplicht op elke strook zeedijk aan onze kust. Een paar dagen geleden zorgde dit beeld in Westende nog voor ophef. (Foto LC)
Bert Vanden Berghe

Vanaf zaterdag worden mondmaskers verplicht op elke zeedijk. Dat heeft waarnemend gouverneur Anne Martens daarnet beslist. Met de maatregel wil ze uniformiteit, om zo eventuele chaos te vermijden.

De Nationale Veiligheidsraad liet de beslissing om mondmaskers te verplichten op publieke en openbare plaatsen in handen van de lokale overheden. Dat zorgde aan onze kust voor wat verwarring. Een aantal burgemeesters gaven meteen aan dat mondmaskers verplicht worden op hun zeedijk, anderen hielden het bij ‘sterk aanraden’.

Nu zal er geen verwarring meer zijn, want waarnemend gouverneur Anne Martens heeft beslist dat mondmaskers verplicht worden voor de gehele zeedijk. “Vanmorgen was er overleg met alle kustburgemeesters”, klinkt het. “Enkel Middelkerke (Jean-Marie Dedecker, red.) was niet aanwezig. We hebben evenwel toch de beslissing genomen, omdat alle andere kustburgemeesters unaniem voorstander waren van een uniforme beslissing.”

Burgemeester Dedecker is niet officieel op de hoogte, als we hem opbellen. “Daarom ga ik voorlopig ook geen commentaar geven. Er moet eerst nog eens deftig gebabbeld worden. Maar iedereen kent mijn standpunt.”

Concreet gaat het over de zeedijken zelf, en de strandtoegangen. In Bredene bijvoorbeeld is er geen zeedijk, maar wie daar het strand op wil, moet ook een mondmasker dragen. In veel kuststeden en -gemeentes is het dragen van een mondmasker ook verplicht in drukke winkelstraten en markten. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt nog steeds in handen van de lokale overheid, de burgemeesters dus.

Vanmiddag zit de waarnemend gouverneur nog samen met de overige West-Vlaamse burgemeesters om alle maatregelen te overlopen, en te kijken waar bepaalde zaken uniform geregeld kunnen worden, of efficiënter kunnen aangepakt worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier