Gouverneur maakt zich zorgen over stijgende coronacijfers, maar evenementen kunnen wel nog steeds

Gouverneur Carl Decaluwé roept zoveel mogelijk op om de regels te respecteren om zo de zorg te ontzien. (foto Belga) © BELGA
Bert Vanden Berghe

Nadat onder meer Knokke-Heist, Houthulst en Wielsbeke al besloten om hun gemeentelijke evenementen tijdelijk op te schorten, was er dinsdagmiddag overleg met gouverneur Carl Decaluwé en de veiligheidscel. Hij wil evenementen blijven toelaten, op voorwaarde dat het zo coronaproof mogelijk kan.

De coronacijfers op nationaal niveau stijgen volop en ook in West-Vlaanderen kleuren zowat alle gemeentes rood tot donkerrood. Burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen) besloot begin deze week alle beginactiviteiten te verbieden, van gemeentelijke evenementen tot sportactiviteiten. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat de cijfers in AZ Zeno de verkeerde richting uitgingen. Vrij voorbarig, klonk het vanuit de overheid, ook al omdat er vrees was dat er een opbod aan maatregelen zou plaatsvinden die niet allemaal even goed afgesproken waren. Maar de burgemeester pareerde de kritiek en benadrukte dat de reguliere zorg in geen geval in gevaar mag komen. Niet snel daarna volgden andere West-Vlaamse burgemeesters zijn voorbeeld. In Houthulst gaat de buitenschoolse opvang op slot en werden enkele evenementen geannuleerd. Ook Wielsbeke en Diksmuide grepen al in.

Dinsdagmiddag pleegde de gouverneur overleg met zijn veiligheidscel. Hij maakt zich duidelijk zorgen over de situatie. “Die is momenteel zeer ernstig. Op vandaag worden we geconfronteerd met fel stijgende cijfers inzake besmettingen en ziekenhuisopnames. De druk op de ziekenhuizen, zowel intensieve als niet-intensieve zorg, en de eerstelijnszorg is zeer hoog.”

Epidemie groeit

“Meer dan de helft van de 64 West-Vlaamse gemeenten bevindt zich in een alertfase. Het reproductiegetal in onze provincie bedraagt momenteel 1,292, wat betekent dat elke besmette persoon gemiddeld nog steeds meer dan 1 andere persoon besmet en de epidemie dus nog steeds verder groeit.”

De gouverneur bekeek samen met de vertegenwoordigers van de disciplines en de Vlaamse gezondheidsinspecteur wat bijkomend kan gedaan worden om ervoor te zorgen dat onze ziekenhuizen en zorgverleners stand blijven houden. De gouverneur roept dan ook op om de bestaande basismaatregels in ieder geval strikt te blijven naleven. Het gaat dan specifiek over het naleven van de 1,5 meter-afstandsregel, het maximaal buiten organiseren van activiteiten, het goed verluchten van binnenruimtes, het naleven van de hygiënemaatregelen, het beperken van onze sociale contacten en bovenal het extra voorzichtig zijn met mensen die tot de risicogroepen behoren.

“Enkel zo kunnen we vermijden dat alle geleverde inspanningen van de voorbije periode teniet gedaan worden en dat er zich in onze ziekenhuizen opnieuw dramatische toestanden zouden voordoen”, klinkt het.

Inzetten op mondmaskers

De gouverneur laat weten dat evenementen kunnen blijven doorgaan op voorwaarde dat ze maximaal corona-proof georganiseerd worden. Daarbij is het dragen van het mondmasker waar nodig een efficiënte maatregel. Er wordt dan ook op aangedrongen dat iedereen opnieuw de goede gewoonte aanneemt om het mondmasker overal mee te nemen en waar nodig ook effectief te gebruiken.

Tevens wordt aan de lokale besturen gevraagd om ook effectief toe te zien op de strikte naleving van deze eenvoudige maatregelen en waar nodig op te treden.