Gouverneur maakt einde aan provinciale mondmaskerplicht

Vorig jaar vaardigde de provinciegouverneur tijdens de grote vakantie nog een mandmaskerplicht uit op alle zeedijken, nu zal hij dat niet meer doen.© Belga
Vorig jaar vaardigde de provinciegouverneur tijdens de grote vakantie nog een mandmaskerplicht uit op alle zeedijken, nu zal hij dat niet meer doen.© Belga
Jos Remaut

In aansluiting op de nieuwe versoepelingsronde vanaf komende zondag 27 juni, maakt provinciegouverneur Carl Decaluwé een einde aan de specifieke mondmaskerregels die hij eerder invoerde : het is niet langer verplicht om in onze provincie een mondmasker op zak te hebben, en hij zal geen bijkomende plaatsen meer afbakenen waar de mondmaskerplicht geldt.

“De mensen zijn het al gewoon en dragen voldoende eigen verantwoordelijkheid om altijd een mondmasker bij zich te hebben. Je hebt het al op zoveel plaatsen nodig, dat het is niet langer nodig om dit verplicht op te leggen”, motiveert gouverneur Decaluwé zijn beslissing.

In zijn politiebesluit van 13 februari jl. legde de gouverneur ook een aantal bijkomende plaatsen vast waar het dragen van een mondmasker in de provincie West-Vlaanderen verplicht was : met name in openbare gebouwen, op markten, op recyclageparken en bij erediensten of bij niet-confessionele openbare morele dienstverlening.

Dit besluit wordt vanaf komende zondag ingetrokken, maar dat wil niet zeggen dat je nergens in West-Vlaanderen geen mondmasker meer moet dragen op die plaatsen : de lokale overheden kunnen nog altijd mondmaskerplicht uitvaardigen op drukke plaatsen, maar moeten dit wel duidelijk afbakenen naar plaats en tijd toe, en duidelijk afficheren.

En er zijn natuurlijk nog altijd de nationale regels rond het dragen van een mondmasker. Hier zijn tot nu nog geen versoepelingen in gekomen, maar als de coronacijfers gunstig blijven evolueren, zal hierover op het overlegcomité van vrijdag 16 juli wellicht wel iets worden beslist. “Zolang er onvoldoende groepsimmuniteit is, moet ook wie volledig gevaccineerd is zijn mondmasker blijven dragen waar dat verplicht is”, geeft de gouverneur nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier