Gouverneur fluit kustburgemeesters terug: “Ze moeten blijven controleren op tweedeverblijvers”

Carl Decaluwé: "Ik gun het iedereen om naar de kust te komen maar ik vrees een overrompeling." © belga
Redactie KW

De West-Vlaamse gouverneur neemt het niet dat de kustburgemeesters niet meer willen controleren of de tweedeverblijvers naar zee komen. “Ze moeten het verbod respecteren én afdwingen.”

De Middelkerkse burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) liet donderdag aan de Krant van West-Vlaanderen weten dat hij het verbod van de Nationale Veiligheidsraad om naar je tweede verblijf aan zee te komen, niet zal respecteren. “Ik roep die mensen op om toch naar de kust te komen. En ik zal de politie niet meer laten controleren of ze komen of niet“, aldus Dedecker, die er nog aan toevoegde dat ze hem daarvoor desnoods ‘de bak in mogen draaien.’

Geen tijd voor kluchtjes

De gouverneur fluit de Middelkerkse burgemeester nu terug. “Hij moet de richtlijnen opvolgen”, zegt hij aan Het Nieuwsblad. We zitten in een federaal crisisplan, de situatie is nog steeds ernstig. Dan is er geen tijd voor kluchtjes. Als ik zie dat de lokale politie dingen doet die flagrant in strijd zijn met de richtlijnen, dan zal ik bijsturen.”

Niet te controleren

Naast Dedecker lieten ook de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) en de Blankenbergse burgemeester Daphné Dumery (N-VA) weten dat zo’n verbod niet te controleren valt.

Maandag komen de kustburgemeesters opnieuw samen, dan willen ze een gezamenlijk voorstel overmaken aan de Veiligheidsraad om tweedeverblijvers toe te laten voor de datum van 8 juni die woensdag vastgelegd werd. Ook de gouverneur zal bij dat overleg aanwezig zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten