Gouverneur Decaluwé wil geen gratis treintickets in kerstvakantie

Om te grote drukte te vermijden, wil gouverneur Decaluwé het systeem van gratis treintickets opschorten.©KURT DESPLENTER Belga
Om te grote drukte te vermijden, wil gouverneur Decaluwé het systeem van gratis treintickets opschorten.©KURT DESPLENTER Belga
Bron: Belga

De gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé wil een opschorting van de gratis treintickets van NMBS naar toeristische trekpleisters tijdens de kerstvakantie. Dat meldt hij maandag naar aanleiding van de drukte van afgelopen weekend in Brugge en Brussel.

Volgens de gouverneur is er een te groot risico voor grote drukte. Decaluwé vraagt ook duidelijkheid aan de minister van Binnenlandse Zaken over de juiste definitie van evenementen.

Het was afgelopen weekend op verschillende plaatsen te druk. Zowel in Brugge als in Brussel was het over de koppen lopen naar aanleiding van lichtspektakels. Brugge besliste zelfs om het lichtparcours Wintergloed stil te leggen tijdens het weekend.

Evenementen

Om die drukte te vermijden in de kerstvakantie wil gouverneur Decaluwé de gratis treintickets voor die periode opschorten. “Het was nu al te druk op verschillende plaatsen. Als daar nog geopende winkels en musea bijkomen, vrees ik voor problemen. Je kan nog zo goed je best doen om alles te organiseren. Als er te veel volk is op een kleine oppervlakte loopt het mis”, vertelt Decaluwé.

De gouverneur vraagt ook meer duidelijkheid omtrent de definitie van evenementen. “Evenementen zijn niet toegestaan, maar het is niet duidelijk wat daar precies onder valt. Ik heb aan de minister van Binnenlandse Zaken duidelijkheid gevraagd zodat ik kan ingrijpen waar nodig.”

Verder wil de gouverneur dat evenementen of andere activiteiten voortaan worden gemeld. “Zo kunnen we de situatie beter inschatten en de plannen goed overlopen om problemen te voorkomen. Het is ook de bedoeling dat burgemeesters van drukkere steden hun circulatieplannen daarvoor gebruiken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.