Gouverneur Decaluwé in quarantaine na positieve test bij ouders en echtgenote

Gouverneur Carl Decaluwé zit thuis in quarantaine na een positieve coronatest bij zijn ouders én zijn echtgenote. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Het coronavirus heeft nu ook West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé in de greep. Na een positieve test bij zijn ouders en zijn echtgenote zit de gouverneur zeker tot eind deze week gedwongen thuis in quarantaine. “Ik voel me niet ziek en heb geen symptomen, maar wat moet dat moet”, klinkt het.

Zijn vader van 87 is opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting, zijn moeder van 86 zit thuis met een positieve test en ook zijn echtgenote testte midden vorige week positief op het coronavirus. Omdat zijn dichte omgeving besmet blijkt, moet dus ook West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé verplicht in tiendaagse quarantaine.

Collect & Go

“We trekken onze plan, maar het is aanpassen natuurlijk”, zegt gouverneur Decaluwé aan de telefoon. “Ziek voelt mijn echtgenote zich niet echt, maar we leven nu toch even gescheiden van tafel en bed. Zij op de bovenverdieping, ik beneden. Ik zet het eten aan de deur en probeer alles zo goed mogelijk te regelen. Het is natuurlijk wel een voordeel dat we daarvoor de ruimte hebben, met apart slaap- en badkamers. Ik besef dat zeker niet iedereen die luxe heeft. En we krijgen veel hulp van de kinderen. Mijn zoon is hier bijvoorbeeld net gearriveerd met de Collect & Go.” (lacht)

Ook de gouverneur onderging al een coronatest, hoewel dat volgens de nieuwe teststrategie bij gebrek aan symptomen niet meer aan de orde is. “Mijn test was negatief, al onderga ik later deze week een tweede. Ik voel me niet ziek en vertoon geen symptomen alleszins”, zegt hij. “Maar als je het nieuws krijgt dat je naasten wél besmet zijn, begint die keel toch wat te prikkelen. Dat speelt toch meteen in je hoofd.”

Strenge controles

Impact op het werk van de gouverneur is er niet echt. “Veel verliep al digitaal, nu kan ik natuurlijk niet anders. Uiteraard is dat niet altijd even ideaal, voor sommige vergaderingen zit je toch beter samen”, aldus Decaluwé nog. “Maar goed: wat moet dat moet hé. De regels zijn voor iedereen dezelfde.”

Wat die regels betreft, benadrukt de West-Vlaamse gouverneur graag nog es het belang van het naleven en de nood aan handhaving. “Het eerste weekend van de herfstvakantie leverde bij mijn weten nergens grote problemen op. Niet aan de kust en ook niet bij de geplande betoging in Kortrijk zondagavond. De controles zijn, de politie is streng, maar het is ook nodig. We kunnen niet anders. Willen we de cijfers naar beneden krijgen, dan moet iedereen mee in het verhaal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier