Gouverneur Decaluwé: “Deze zomer zes miljoen toeristen aan de kust? Een utopie”

Een vol strand, zoals hier in Blankenberge: dat lijkt voor komende zomer nog toekomstmuziek. © Getty Images
Philippe Verhaest

Gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) is tevreden dat winkels en bedrijven opnieuw kunnen opstarten, maar ziet de toeristische zomermaanden als een enorme uitdaging. “De komende weken moeten we onze aanpak vastleggen”, zegt hij.

Eerst een duidelijke boodschap van gouverneur Carl Decaluwé: “Als we onze zomer ook nog maar een klein beetje willen redden, moeten we nú alle maatregelen tot in de puntjes blijven opvolgen. Anders is alles verloren. Je merkt dat het verkeer stilaan weer toeneemt, maar we moeten beseffen dat de strijd allesbehalve gewonnen is. Nu de teugels laten vieren, betekent een grote stap achteruit.”

Toch is de CD&V’er tevreden met de eerste stappen richting versoepeling. “Ik vind het erg positief dat alle winkels op 11 mei kunnen openen, zonder daar onderscheid in te maken. En onze West-Vlaamse industrie krijgt ook de kans om weer op kruissnelheid te raken.”

“Straks met honderden op elkaar aanschuiven voor een ritje op de achtbaan in een van onze pretparken, dat is een illusie” – Gouverneur Carl Decaluwé

De gouverneur neemt ook akte van het feit dat vanaf 18 mei opnieuw daguitstappen in het binnenland kunnen overwogen worden. “En dan komt West-Vlaanderen uiteraard prominent in beeld. Onze kust is een aantrekkingspool en lokt elke zomer miljoenen (dag)toeristen. Maar we zullen de komende maanden minutieus moeten voorbereiden. Deze week overleg ik met de korpschefs van de betrokken politiezones en wil ik een beeld hebben van de beschikbare capaciteit. Ik denk er ook aan om de federale reserve aan te spreken, want in het hoogseizoen zal controle zeker nodig zijn.”

Provinciegouverneur Carl Decaluwé.
Provinciegouverneur Carl Decaluwé.© Davy Coghe

Decaluwé pleit voor een uniforme aanpak, maar daarnaast moet ook elke kustgemeente een eigen plan opmaken. “Middelkerke is Oostende niet, dat op zijn beurt weer erg verschillend is van De Haan. Maar dat we straks opnieuw zes miljoen toeristen aan onze kust mogen verwelkomen, dat is een grote utopie. We moeten nú tot in de puntjes bepalen hoe we alles in goeie banen zullen leiden. Ook de ziekenhuizen aan onze kust uiten hun bekommernis. Wat als er in juli en augustus plots heel wat mensen aan zee ziek worden? Kunnen zij die golf aan? Hun capaciteit willen we eveneens in kaart brengen.”

Zomer máákt jaar voor kustondernemers

Als de federale regering tweedeverblijvers binnen enkele weken toelaat om opnieuw naar hun stek aan zee te trekken, zal Carl Decaluwé die met open armen ontvangen, zegt hij. “Op voorwaarde dat ze alle regels respecteren. Maar we moeten ook denken aan onze economie. De periode tussen juni en september máákt het jaar van onze ondernemers aan de kust. Alles zal gewoon op een zo veilig mogelijke manier moeten gebeuren.”

Diezelfde aanpak wil de gouverneur ook in de West-Vlaamse pretparken zien. “Zij moeten zichzelf erg goed organiseren en de veiligheid altijd vooropstellen. Ik denk niet dat we straks massaal koppen zullen lopen in Plopsaland of Bellewaerde en met honderden op elkaar gepakt zullen aanschuiven voor een ritje op de achtbaan. Dat is een illusie.”

“En nogmaals: als we deze zomer ook wat een beetje buiten ons kot willen genieten, moeten we nu vooral doen wat de federale regering ons vraagt: de regels respecteren en ín ons kot blijven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.