Gouverneur Carl Decaluwé wil drones inzetten om migranten op te sporen aan de kust

Dinsdag werd er met man en macht gezocht achter de acht nog vermiste migranten. © (foto Belga)
Redactie KW

Gouverneur Carl Decaluwé wil de kustlijn in de buurt van De Panne bewaken met drones. Zo wil hij vermijden dat migranten opnieuw de oversteek proberen te maken richting Groot-Brittannië.

Dinsdagochtend probeerden veertien migranten, van Afghaanse en Iraanse afkomst, om met een gammel zeilbootje de oversteek te maken naar Groot-Brittannië. Al na enkele tientallen meters kapseisde de boot, waardoor er niets anders opzat dan terug te zwemmen. Zes van hen werden teruggevonden, van acht illegalen is er nog steeds geen spoor.

Het was de eerste keer dat er vanuit De Panne een bootje met illegalen richting Groot-Brittannië vertrok. “Maar de druk zal toenemen”, stelt gouverneur Carl Decaluwé. “De Fransen zetten nu militairen in om het strand te bewaken. De Franse autoriteiten willen absoluut vermijden dat mensen in zee gaan, omdat die in de meeste gevallen in de problemen komen. Het is ook onze taak om dat te vermijden. Al kan je niet iedere tien meter een politieagent plaatsen.”

Het gaat duidelijk om georganiseerde bendes, zo zegt de gouverneur ook nog. “We moeten inzetten op innovatieve middelen om te voorkomen dat mensen in zee gaan. Het gaat dan om superdrones, die op hoge hoogte alles in de gaten houden. Als die dan iets zien, kunnen onze patrouilles ingrijpen. We moeten er alles aan doen om het de smokkelaars zo moeilijk mogelijk te maken.”

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier