Gouden jubileum voor garage-carrosserie Malfait: “Fernand blijft ons gezicht”

Vader Fernand Malfait is ook nog iedere dag aanwezig met raad en daad. © Davy Coghe
Redactie KW

Op 1 mei 1969 rees langs de Aartrijkse Steenweg carrosseriebedrijf Malfait op. Liefst vijftig jaar later kan grondlegger Fernand Malfait terugblikken op een mooie periode. Hoewel hij de touwtjes uit handen gaf, blijft hij actief: “In 2004 kwam ik het team versterken met de bedoeling dat papa het wat rustiger aan zou doen. Enfin, dat was toch de bedoeling”, lacht zoon Dieter.

Garage-Carosserie Malfait werd opgericht door Fernand Malfait met de hulp van zijn vrouw Angelé op 1 mei 1969. Met een opendeurweekend werd vorig weekend het vijftigjarig bestaan gevierd.

Fernand Malfait begon zijn loopbaan bij een andere carrosseriebedrijf. Maar in 1969 begin hij langs de Aartrijkse Steenweg een eigen carrosseriebedrijf. Zijn vrouw stopte met werken om voor het gezin te zorgen en Fernand bij te staan in de werkplaats. Het schuren en auto’s klaarzetten voor het spuiten nam zij voor haar rekening. Door de toenmalige kwaliteit van het plaat- en lakwerk bestonden de herstellingen meestal uit een volledige herschildering van de wagen. Dat betekende, in tegenstelling tot nu, meer werk per wagen.

grotere toonzaal

“Na enkele jaren hebben we als een van de eerste garagehouders in de regio een aparte spuitkabine geplaatst. Dat was toen een ferme investering en eigenlijk wel een financiële gok”, zegt Fernand Malfait. “Andere garages vonden toen snel de weg naar ons om hun wagens te laten voorzien van nieuwe lak. In 1985 gingen we met Daihatsu in zee, waarmee we dus kozen om er ook mechanische herstellingen en de verkoop van wagens bij te nemen.”

Acht jaar later stapte Serge, de oudste zoon van vier telgen, mee in de zaak. Hij nam de plaats in van de knecht die de samenwerking met Daihatsu hielp opstarten. “Daihatsu was een zeer mooie tijd waarin het hele netwerk in België als familie en vrienden waren. Het Japanse merk koos voor minder productie op de Europese en vooral Belgische markt, daardoor moest er uitgekeken worden naar een merk die weer meer modellen en motorisaties kon aanbieden.”

Na enkele jaren hadden we als een van de eerste garagehouders in de regio een aparte spuitkabine

“Om het oerdegelijke merk dat Daihatsu was te vervangen werd er in 1995 voor Fiat gekozen. Een nieuwe en grotere toonzaal werd bijgebouwd. Fiat bleek een goede keuze te zijn. Door enkele zeer interessante modellen kreeg Fiat in die jaren opnieuw een enorme boost in België”, blikt Fernand terug. In 2004 kwam Dieter, de jongste zoon, het bedrijf versterken. Zo kon Fernand het iets rustiger aan doen. “Enfin, dat was toch de bedoeling”, lacht zoon Dieter, die net als zijn oudere broer een opleiding elektromechica volgde.

Merkloos

“Door de alsmaar toenemende eisen van Fiat naar infrastructuur toe, beslisten we enkele jaren geleden om onafhankelijk verder te gaan. We bleven wel het zeer mooie gamma van de volledige Fiatgroep (Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo, Lancia, Jeep en Abarth) als specialiteit nemen. Door allerlei investeringen de laatste jaren kunnen we de mensen een goed alternatief bieden voor alle herstellingen van elk merk. Gaande van carrosserie tot mechanische, elektrische en alle andere herstellingen.”

“Het werk in de garage wordt verdeeld door Serge, die ook alles van boekhouding op zich neemt en mijzelf, die de verkoop van nieuwe en tweedehandswagens op zich neem. Geregeld wordt er in de carrosserie hulp ingeroepen van een vaste zelfstandig helper. Vader Fernand die alle keuringen voor zijn rekening neemt, is ook nog iedere dag aanwezig met raad en daad. Als stichter en gezicht van het familiebedrijf onderhoudt hij ook mee het contact met de klant.”

depannage

Vandaag kan je bij garage Malfait terecht voor alle mechanische herstellingen, alle elektrische herstelling en computerdiagnose, alle carrosserieherstellingen, tweedehands Fiat-onderdelen, nieuwe wagens, voordelige tweedehandswagens en een depannage van 7 dagen op 7. (Patrick Anthone)


Garage-carrosserie Malfait is gelegen langs de Aartijksesteenweg 50 in Jabbeke. Meer info:
www.garagemalfait.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier