Goochelclub Inner Magic Circle stopt ermee: “Het tovertijdperk is ten einde”

Jean-Paul Mertens: “Het mooiste feest was in 2018. Toen vierden we het 30-jarig bestaan van onze club.” (foto Magicyvo)©Magicyvo
Jean-Paul Mertens: “Het mooiste feest was in 2018. Toen vierden we het 30-jarig bestaan van onze club.” (foto Magicyvo)©Magicyvo
Redactie KW

Na 32 jaar gaat het licht uit. Goochelclub Inner Magic Circle uit Heule stopt ermee. Geen toverspreuken en goocheltrucs meer. Stichter, voorzitter en bezieler Jean-Paul Mertens (72) kijkt tevreden terug naar de magische periode.

Goochelclub Inner Magic Circle, IMC ontstond in 1988. Tot het jaar 2000 waren waren er drie voorzitters: Jean Garmyn , Boudewijn Mahieu en Jean-Paul Mertens. Na een winterslaap nam Jean-Paul de draad weer op in 2006.

Jean-Paul is in de goochelwereld bekend in binnen- en buitenland. Goochelen is zijn leven. IMC groeide in de loop der jaren uit tot een vereniging met 24 leden uit alle windstreken. “We bleven bij 24 omdat we kwalitatief goed willen zijn”, zegt de voorzitter. Monique Demeulemeester (69), de vrouw van Jean-Paul, was er in het begin niet bij. “Ik heb even gewacht want ik was toen de enige vrouw in het gezelschap.”

Kasteel van Heule

Maandelijks kwamen de 24 leden samen in het kasteel van Heule. “We traden er op voor elkaar. Op deze manier coachten we elkaar”,

aldus Jean-Paul. Ieder jaar organiseert de club een goochelavond.

30-jarig jubileum

“Het mooiste feest was in 2018. Toen vierden we het 30-jarig bestaan van onze club. We genoten van een grote belangstelling. De Vonke zat bomvol”, zegt Jean-Paul. “Tijdens deze gratis feestavond traden alle leden op en gaven het beste van zichzelf. Daarnaast waren er gastoptredens van goochelaar Rafael, het goochelduo Alfred en Trix, zanger Mister Molotov en de muzikale clown-goochelaar Arthuro Cardini.”

Goochelclub Inner Magic Circle lag aan de basis van de oprichting van het overkoepelend BMF, de Belgian Magic Federation. Dit is de officiële Belgische federatie voor goochelaars. De doelstelling is om Belgische goochelclubs wereldwijd te vertegenwoordigen. Er zijn 16 clubs met 325 goochelaars aangesloten. Monique was secretaris van BMF dat jaarlijks een Belgisch kampioenschap goochelen organiseert. Dit is de top van de Belgische goochelwereld.

Nieuwe goochelclub

IMC, met zetel in Aalbeke, ligt op een boogscheut van de Franse grens. “We verbroederden tien jaar geleden met de Franse goochelclub L’Eventail uit Neuville en Ferrain”, herinnert Jean-Paul zich.

“We worden een dagje ouder”, zegt Monique. “Het meeste werk valt op onze schouders. Jean-Paul is 72 jaar en wil in schoonheid eindigen. Patrick Oosterlinck is 65 en het jongste afscheidnemend bestuurslid. Samen met Boudewijn Mahieu en Stefaan Duccateeuw vormden wij altijd een prima team. Er komt een andere club, maar die zal niet dezelfde naam dragen.” “Het begon bij mij en het eindigt bij mij”, zegt Jean-Paul. “Ik wenste dat het hier ook stopte. De cirkel is rond, dit tovertijdperk is ten einde.” Het is aan de nieuwe generatie. Ze staan al in de startblokken.”

Geen afscheidsfeest

Het is een afscheid in stilte. “Normaal zouden we een afscheidsfeest geven maar door de coronacrisis kan dit helaas niet”, vertelt Monique. “We hebben de kas dan maar verdeeld onder de leden. Zo eindigen we in schoonheid en is de trukendoos leeg.”

Voor de goochelaars is de stopzetting van de Inner Magic Circle geen einde. “Voor ons stopt het nooit, we zijn voor het leven betoverd”, besluiten Jean-Paul en Monique.

(Carlo Herpoel)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten